Mržnja preko pune linije

Slobodan Dukić
Autor 21.10.2019. u 09:23

Mržnja preko pune linije

Foto: Novosti.rs

Brzinu kojom se neguje i širi etnička mržnja, posebno prema Albancima (Samo mrtav Šiptar je dobar Šiptar) teško se na ovim prostorima balkanske vukojebine kontroliše. Ona ovde nije samo arhetipska kategorija, nije samo nasleđena i nije samo negovana kroz govore političara i žurnalista, ona je ovde, rekli bi, starija od života.

Albanci sa Kosova audijem smrskali jugo! Albanci umalo ubili braću Bojović! Naslovi su Večernjih novosti koje izveštavaju o saobraćajnoj nesreći na jugu Srbije. Prvi je objavljen u elektronskom izdanju beogradskog lista 19. oktobra, a drugi dan kasnije u štampanom izdanju.

U prvom izveštaju sa mesta nesreće, list donosi fotografije na kojima se vidi potpuno uništen jugo. Novinar je, između ostalog, zabeležio da su braća Vujović, vozač i suvozač teško povređeni. Da su zbog težine povreda prebačeni, jedan u bolnicu u Prokuplju, a drugi u niški Urgentni centar. List beleži da su u drugom autu strane registracije, bila dvojica mladića, Albanaca sa Kosova. Oni su lakše povređeni i odbili su lekarsku pomoć. Kako je došlo do nesreće? Dopisnik nezvanično, rekli bi i nevoljno, primećuje kako je vozač juga preko pune linije pokušao da skrene do benzinske pumpe. I da je na njegov auto iz suprotnog pravca naletelo vozilo sa Albancima. I dalje kako je “jugo bukvalno smrskan, od siline udarca bačen u stranu…” I zaključuje kako drugom autu nije pričinjena veća materijalna šteta.

U komentarima čitalaca preovlađuju ocene da je reč o pokušaju ubistva dvojice Srba. Da Albance treba smestiti u doživotni zatvor. Kako nisu prilagodili brzinu. Kako su samo smeli tako da voze i udare na Srbe primećuje jedan. U manjini su oni kojima mržnja nije popila mozak. Njima je jasno da vozač juga nije poštovao saobraćajne propise, da je prešao preko pune linije. I nije poštovao pravo prvenstva vozila iz suprotnog pravca. Ali Večenje novosti u štampanom izdanju od 20. oktobra prelaze punu liniju u mržnji. Izveštaj o udesu naslovili su: Albanci umalo ubili braću Bojović! U ovom obnovljenom izveštaju, dopisnik ili urednik, izbacili su podatak da je vozač juga prešao preko pune linije. I tako izazvao težak udes. Sve drugo filovano podacima o Albancima koji su smrskali srpski auto i “umalo ubili braću Bojović” klasičan je primer govora mržnje. Na veliku žalost ksenofoba, policija se nije “primila” na ovu medijsku manipulaciju. Nema podataka da su albanske “kamikaze” prepoznale Srbe i udarile u njihov auto brzinom od sto kilometara na čas i zbog toga sprovedene u lancima do apsane.

Avaj, brzinu kojom se neguje i širi etnička mržnja, posebno prema Albancima (Samo mrtav Šiptar je dobar Šiptar) teško se na ovim prostorima balkanske vukojebine kontroliše. Ona ovde nije samo arhetipska kategorija, nije samo nasleđena i nije samo negovana kroz govore političara i žurnalista, ona je ovde, rekli bi, starija od života.

Slobodan Dukić
Autor 21.10.2019. u 09:23