NA SVETSKI DAN MLADIH, U POŽEGI, POČINJE JUBILARNI 10. MEĐUNARODNI STUDENTSKI FILMSKI KAMP “INTERAKCIJA 2015”

tačno.net
Autor 11.8.2015. u 13:13

NA SVETSKI DAN MLADIH, U POŽEGI, POČINJE JUBILARNI 10. MEĐUNARODNI STUDENTSKI FILMSKI KAMP “INTERAKCIJA 2015”

12. avgusta, na Međunarodni dan mladih, dolaskom 15 učesnika iz različitih delova sveta,  počinje jubilarni 10. Međunarodni studentski filmski kamp „Interakcija 2015“. Povodom obeležavanja jubileja, učesnici ovogodišnjeg kampa su, pored 10 studenata produkcije, režije, kamere, dizajna zvuka i montaže i pet bivših učesnika kampa.

Učesnici, podeljeni u tri ekipe, tokom sedmodnevnog boravka u Užicu, Čačku i Požegi snimaće materijal za dokumentarne filmove na temu „Ljubav“. Nakon snimanja, 19. avgusta, svi učesnici će se okupiti u Požegi, gde će im se pridružiti i 14 polaznika 5. Međunarodnog masterklasa dokumentarnog filma „Interdoc 2015“.  Kroz predavanja i projekcije filmova, naši afirmisani reditelji, Mladen Matičević i Dragan Elčić,  učesnicima masterklasa će preneti znanje i iskustvo na temu Kreativni dokumentarni ­film.

Učesnici, kao i Požežani, imaće priliku da, od 20.avgusta, u okviru pratećih programa, saznaju više o kulturi drugih zemalja, da se kroz muzičke i sportske aktivnosti bolje upoznaju, ali i uživaju u dokumentarcima koji će biti prikazani u programu „Interscreen“, najavio je Dejan Petrović, direktor Nezavisnog filmskog centra “Filmart”.

Ljubitelji filma moći će da pogledaju dokumentarne filmove učesnika, ali i naših afirmisanih autora.  Najnoviji film Želimira Žilnika „Logbook_Serbistan“, koji govori o Ilegalnim migrantima i tražiocima azila u Srbiji biće prikazan u programu „Interscreen“, kao i film „U mraku“ Gorana Stankovića koji je višestruko nagrađivan. Takođe, biće prikazan i dokumentarni film o Arsenu Dediću, „Moj zanat“ Mladena Matičevića, ali i „Bili smo prvaci sveta“, Ivice Vidanovića, dokumentarac  o nastanku čuvene jugoslovenske škole košarke. Zahvaljujući CILECT-u, asocijaciji koja okuplja najznačajnije filmske i televizijske škole u svetu, i ove godine u „Interscreenu“ biće prikazani najbolji dokumentarci koje su snimili studenti širom sveta.

Filmovi snimljeni tokom kampa biće premijerno prikazani 27.avgusta u Bioskopu Kulturnog centra Požega, a dan kasnije i u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

“Proslave jubileja su trenuci u kojima sagledavamo prošlost i pravimo planove za budućnost”, rekao je Petrović i naglasio  da će se ovogodišnjih 29 učesnika iz 19 zemalja pridružiti grupi od 219 učesnika koji su do danas učestvovali u realizaciji kampa i masterklasa. Petrović je takođe istakao da je tokom devetogodišnje realizacije kampa snimljeno 35 dokumentarnih filmova i osvojeno sedam nagrada na filmskim festivalima širom sveta.  Na ovogodišnjem, „Kustendorfu“, film „Ringišpil“, Luke Popadića, snimljen tokom prošlogodišnjeg kampa, osvojio je nagradu „Vilko Filač“ za najbolju fotografiju”, istakao je Petrović.

Kamp se realizuju uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Opštine Požega, Grada Čačka i Erste banke, a u organizaciji požeškog Nezavisnog filmskog centra “Filmart”.

tačno.net
Autor 11.8.2015. u 13:13

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija