Nađen stan u Madridu gde je Kalinić ubio i iskasapio Jurišića

Autor 22.1.2011. u 08:43

Nađen stan u Madridu gde je Kalinić ubio i iskasapio Jurišića

Španska policija, kako saznaje “Blic”, otkrila je stan u Madridu u kome je 2006. ubijen Milan Jurišić, pripadnik zemunskog klana osuđen za ubistvo premijera Zorana Đinđića. U tom stanu, prema svedočenju Sretka Kalinića, koji je i priznao svirepu likvidaciju saradnika iz klana, telo ubijenog je zatim samleveno, spakovano u kese i bačeno u reku.

Španska policija je locirala stan u kome se u to vreme krila ekipa odbeglih pripadnika zemunskog klana: Miloš Simović, Milan Jurišić, Sretko Kalinić, kao i Luka Bojović, pod čijom zaštitom su se krili i njegov kum Cvetko Simić. Tu je počinjen stravičan zločin. Policija je u stanu izvršila uviđaj, određeni tragovi su nađeni i svi podaci su prosleđeni srpskoj policiji. Očekuje se i da uskoro kolegama iz Španije bude omogućeno da obave razgovor sa Kalinićem, koji je u beogradskom Okružnom zatvoru – kaže za “Blic” izvor blizak istrazi koja se vodi protiv Luke Bojovića i njegovih saučesnika.

Ubistvo Jurišića u junu 2010. godine otkrio je upravo Kalinić i to hrvatskoj policiji, nakon što je u njega u okolini Zagreba pucao Miloš Simović. “Zemunac” je ranjen i prebačen u lokalnu bolnicu, u kojoj je zatim policiji objasnio da je pripadnik zemunskog klana za kojim je raspisana međunarodna poternica. Kivan na Miloša Simovića, Kalinić je hrvatskim policajcima odmah počeo da priča o zločinima koji su pripadnici ovog klana počinili nakon ubistva premijera. Policajcima je naveo i ko je pucao u njega, nakon čega je počela potraga za Simovićem, koji je dva dana kasnije i uhapšen na granici Hrvatske i Srbije.

U istragu se, u međuvremenu, uključila i srpska policija koja je u Zagrebu razgovarala sa Kalinićem. Sa saznanjima dobijenim od njega, započeto je i lociranje Luke Bojovića koji se u vreme obračuna u Hrvatskoj nalazio u Srbiji. Iz zemlje je, međutim, pobegao sedam dana kasnije, kada je zagrebački list “Nacional” objavio da je Kalinić progovorio i naveo do tada nepoznate podatke nekoliko otkrivenih likvadacija. Najjeziviju izjavu dao je o ubistvu Jurišića, u kome su prema njegovoj tvrdnji učestvovali i Luka Bojović i Cvetko Simić.

– Jurišića smo ubili udarcima čekića u glavu. Zatim sam ga raskomadao, a delove njegovog tela samleo u mašini za mlevenje. U jednom momentu mašina se zaglavila jer je zapeo metak koji je Jurišiću ostao u telu iz vremena ranijeg sukoba sa srpskom policijom. Samleveno telo Jurišića spakovao sam u plastične vreće i bacio u reku, a stan u kojem je ubijen smo posle okrečili kako bismo sakrili tragove krvi – ispričao je Kalinić, koji je posle oporavka u Zagrebu prebačen u beogradski zatvor gde treba da odsluži kazne za atentat na premijera Đinđića i zločine zemunskog klana.

Na osnovu njegove izjave, srpska policija raspisala je međunarodnu poternicu za Lukom Bojovićem protiv koga je pokrenuta istraga za tri ubistva počinjena u Srbiji 2004. Na teret mu se stavlja smrt Branka Jeftovića Jorge (33), kao i Dejana Živančevića (25) ubijenog u napadu na Andriju Draškovića, ali i Milutina Jovičića (23), telohranitelja Zorana Nedovića. Istragu za ova ubistva Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je 17. avgusta 2010. godine.

Osim Bojovića, osumnjičenog da je naredio ali i u nekim od ova tri zločina i lično učestvovao, postupak je pokrenut i protiv izvršilaca Miloša Simovića i Sretka Kalinića.

U istrazi ovog postupka, kako saznaje “Blic”, saslušan je, kao oštećeni, Andrija Drašković. Istražnom sudiji je dao iskaz u beogradskom Okružnom zatvoru, gde se nalazi od kada je 22. septembra 2010. prvostepeno osuđen na 10 godina zatvora za ubistvo Zvonka Plećića Pleće.

Drašković je napadnut 24. oktobra 2004, kada su napadači iz „mercedesa“ kod kvantaške pijace na autoputu Beograd-Zagreb ispalili rafal na kolonu njegovih vozila, ubili Živančevića i ranili trojicu telohranitelja. Pre Draškovića saslušani su Dejan Tukić, tadašnji šef njegovog obezbeđenja koji je bio teško ranjen, kao i Vladimir Kmezić i Nebojša Đorđević, koji su tada lakše ranjeni.

Na kolonu vozila u kojoj je bio Zoran Nedovića pucano je 26. jula 2004. u blizini „Beogradske arene“. Ubijen je Jovičić, ranjeni su Nedović i dvojica njegovih telohranitelja Duško Tanović i Goran Gordić.

blic.rs

 

Jurišićevo kretanje od atentata do Španije
Milan Jurišić Jure pobegao je iz Srbije posle ubistva premijera Zorana Đinđića 12. marta 2003. Srpski istražni organi su sumnjali da se zajedno sa Simovićima i Kalinićem kretao u Hrvatskoj, Crnoj Gori, BiH i Bugarskoj, kao i da su povremeno ulazili i u Srbiju. Prema operativnim podacima, Jurišić se krio i u Austriji, pa u Španiji u kojoj je i ubijen.
Jurišić je osuđen pravosnažno na 30 godina zatvora zbog ubistva premijera i na 20 godina zatvora zbog drugih zločina zemunskog klana.

Tagovi:
Autor 22.1.2011. u 08:43