Navodno postignut dogovor između Beograda i Prištine

tačno.net
Autor 14.3.2013. u 11:32

Beograd i Priština postigli su dogovor o formiranju i ovlastima buduće zajednice srpskih općina na Kosovu, ali su i jedna i druga strana tražile od dužnosnika EU još malo vremena kako bi pripremili svoju javnost na postignuta rešenja, jer njima neće biti zadovoljni ni Srbi ni Albanci na Kosovu, tvrdi u četvrtak beogradski “Blic”, pozivajući se na izvore bliske Europskoj uniji (EU).

Prema neimenovanim izvorima ovog lista, tumačenje u sjedištu EU je da su Beograd i Priština postigli suglasnost, ali nitko nije očekivao da će to priopćiti srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić na način kako je to učinio u ponedjeljak nakon sastanka srbijanskog državnog izaslanstva s visokom predstavnicom EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton u Bruxellesu, ustvrdivši da je “Priština popustila”. “Misija visoke predstavnice EU Catherine Ashton je uspjela i što se nas tiče dogovor Srbije i Kosova o uspostavi i nadležnostima zajednice srpskih općina na Kosovu je postignut. Međutim, i jedna i druga strana tražile su još malo vremena kako bi pripremile svoju javnost na ovaj dogovor, jer su obje strane morale odustati od dijela zahtjeva kako bi sporazum bio postignut. Ono što je izazvalo zabrinutost u Bruxellesu bila je izjava predsednika Tomislava Nikolića nakon sastanka s Catherine Ashton da je Priština popustila, jer je to prijetilo da pokvari dogovor”, navodi sugovornik “Blica”.

Neimenovani izvor ovog lista nije želio detaljnije govoriti o dogovoru. Međutim Ivica Dačić, koji u ime Beograda pregovara s Prištinom, izjavio je po povratku iz Bruxellesa da EU “ne daje nikakve ultimatume Srbiji” i negirao da je postignut dogovor. “U dijalogu jest postignut napredak, ali daleko smo od rješenja. Ne mogu reći da sam preveliki optimist. Postoji mišljenje da će Beograd učiniti sve za datum. To je pogrešno, Beograd ovo ne radi zbog datuma, već da bismo našli održivo rješenje za funkcioniranje institucija koje priznaju i Beograd i Priština”, istaknuo je Dačić.

Istovremeno, očekuje se da će posjet Catherine Ashton Prištini i njeni razgovori u četvrtak s Hashimom Thacijem biti dodatni poticaj postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa s Beogradom. “Najbolji dokaz je li dogovor postignut dat će Ashton. Ukoliko nakon Prištine posjeti i Beograd bit će to i siguran znak da je postignut dogovor. Za svaki slučaj, Vlada Srbije je redovitu sjednicu, koja se svakog četvrtka održava u 13 sati, pomjerila za jutarnje sate”, navodi “Blic”.

Nikolić je u ponedjeljak navečer, nakon razgovora državnog izaslanstva s Catherine Ashton u Bruxellesu, izjavio kako očekuje da će sporazum s Kosovom biti potpisan do kraja ovoga mjeseca, istaknuvši da je “Priština popustila” u svojim zahtjevima u vezi s nadležnošću i ovlastima zajednice srpskih općina na sjeveru Kosova. Kasnije je najavljeno da će Ashton tijekom ovog tjedna doputovati u Prištinu, uz mogućnost da, ovisno od razgovora s kosovskim dužnosnicima, potom doputuje i u Beograd, ali to Bruxelles u srijedu nije mogao službeno potvrditi.

Idući krug razgovora Beograda i Prištine zakazan je za 20. ožujka u Bruxellesu, a u prethodnom krugu rješenje nije postignuto jer je Beograd tražio izvršne ovlasti za zajednicu srpskih općina na sjeveru Kosova, na što Priština nije pristajala. Dogovor s Prištinom ključni je uvjet da bi Srbija dobila datum za početak pregovora sa EU, a presudnu ocjenu dat će Europska komisija, čije se izvješće o napretku u Srbije u eurointegracijama očekuje 16. travnja, o čemu bi Europsko vijeće trebalo odlučiti u lipnju.

Poslovni.hr

tačno.net
Autor 14.3.2013. u 11:32