(Ne)ko je smahnuo Cvijana

Dragan Banjac
Autor 18.3.2021. u 09:47

Izdvajamo

  • Zbog otvorenog neslaganja sa Aleksandrom Vučićem (bilo je, pričalo se, i hvatanja za vratove), u  januaru 2014. napušta naprednjake i osniva Republikansku partiju, upisanu u Registar političkih stranaka Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Cvijan je bio advokat nekih kontroverznih ličnosti, Ivana Pavlovića Ikera (osuđen za šverc kokaina), Sretena Jocića, kriminalca znanog kao "Joca Amsterdam", vlasnika „Borovica transporta“ Dušana Borovice, vlasnika "Slap grupe" Slaviše Purića, vlasnika „Jugoagenta“ Milana Marjanovića...

Povezani članci

(Ne)ko je smahnuo Cvijana

Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Informacija je u javnost došla posle više od tri godine od utapanja bivšeg savetnika srpskog predsednika Borisa Tadića, generalnog sekretara Predsedništva Srbije i narodnog poslanika Srpske napredne stranke. Cvijanova smrt očito je skrivana jer neće biti da se radi o “običnom” advokatu i da nije bilo informacije magazina Tabloid Milovana Brkića ne bi bilo ni slova o nestanku bivšeg savetnika čoveka koji je ostao upamćen jedino po tome što je neprestano ponavljao “ja kao predsednik Srbije” i poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Piše: Dragan Banjac

Više javno tužilaštvo u Beogradu objavilo je pre dva dana da je pre tri godine preminuo advokat Vladimir Cvijan. U obaveštenju se navodi da je dežurnom tužiocu javljeno da je 5. januara 2018. godine “na 1.164 km desne obale Dunava u vodi, na rastojanju od oko sedam metara od obale, zatečen, u tom trenutku NN muški leš, srednje životne dobi”. Dežurni tužilac je, prenosi agencija Beta, po službenoj dužnosti naložio obdukciju leša, zajedno sa toksikološkom analizom, kako bi se utvrdio identitet preminulog lica i uzrok smrti. Nakon dostavljanja izveštaja policije i obdukcionog zapisnika, sa toksikološkim analizama, utvrđeno je da je “usled utopljavanja” (umesto utapanja) preminuo pomenuti advokat Vladimir Cvijan. “Na telu pokojnika nisu pronađeni tragovi koji bi ukazivali na mehaničke povrede, a iz rezultata toksikoloških analiza moglo se zaključiti da ne postoje osnovi sumnje da je izvršeno krivično delo”, naveli su iz Višeg tužilaštva, uz naglašavanje da je obdukcija obavezna u svim slučajevima u kojima je identitet leša nepoznat.

Informacija je u javnost došla posle više od tri godine od utapanja bivšeg savetnika srpskog predsednika Borisa Tadića, generalnog sekretara Predsedništva Srbije i narodnog poslanika Srpske napredne stranke. Cvijanova smrt očito je skrivana jer neće biti da se radi o “običnom” advokatu i da nije bilo informacije magazina Tabloid Milovana Brkića ne bi bilo ni slova o nestanku bivšeg savetnika čoveka koji je ostao upamćen jedino po tome što je neprestano ponavljao “ja kao predsednik Srbije” i poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Posle toga, kako su rekli u beogradskoj Advokatskoj komori, Cvijan je ispisan iz registra advokata. Zanimljivo je da je prvi čovek Advokatske komore Beograda (Jugoslav Tintor) izjavio da je Cvijan izbrisan iz registra (17. avgusta 2018) nakon “zvaničnog saznanja da je preminuo” – iz dopisa Poreske uprave! Poreznici su od Komore tražili da se izjasni da li je Cvijan aktivan advokat. Tintor je agenciji Beta rekao da Komora u dosijeu poseduje izvod iz matične knjige umrlih u originalu, a na pitanje zašto advokatska struka nije izdala saopštenje povodom smrti svog člana i zašto nije objavljena čitulja u novinama, Tintor je kazao da se za Cvijanovu smrt “kasno saznalo, tako da nije bilo primereno objavljivati čitulju”.

Rođen je u Beogradu (1976.), gde je završio Pravni fakultet (1999), takođe i magistrirao pet godina kasnije. Od oktobra 2004. bio je “konsultant za poslove stručne analize iz oblasti prava za potrebe kabineta predsednika Borisa Tadića” i sekretar “Pravnog saveta predsednika Srbije”. Jake funkcije, nema šta! Četiri godine kasnije, nakon ponovnog izbora Tadića za predsednika, imenovan je za savetnika, a obavljao je i dužnost generalnog sekretara. Onda je došlo do razlaza sa veselnikom Tadićem, zbog, kako je tada sam Cvijan govorio, neslaganja oko reizbora sudija marta 2010. godine. Odlazi iz Predsedništva i posle samo nekoliko sedmica pristupa Srpskoj naprednoj stranci četničkog vojvode Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića, gde je (2012) biran za narodnog poslanika.

Zbog otvorenog neslaganja sa Aleksandrom Vučićem (bilo je, pričalo se, i hvatanja za vratove), u  januaru 2014. napušta naprednjake i osniva Republikansku partiju, upisanu u Registar političkih stranaka Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Cvijan je bio advokat nekih kontroverznih ličnosti, Ivana Pavlovića Ikera (osuđen za šverc kokaina), Sretena Jocića, kriminalca znanog kao “Joca Amsterdam”, vlasnika „Borovica transporta“ Dušana Borovice, vlasnika “Slap grupe” Slaviše Purića, vlasnika „Jugoagenta“ Milana Marjanovića…

Naprasno se (slično Vojislavu Koštunici, zvanog “neobavešteni”) probudio i bivši Cvijanov šef, Boris Tadić (“Nadležni hitno da objave šta je uzrok smrti Cvijana i zašto se ćutalo!”), imperativno, naravno.

“Šta god da je uzrok njegove smrti, nedopustivo je da živimo u državi u kojoj je moguće da ljudi prosto nestaju i da se tek nakon tri godine saznaje da je mrtav bivši generalni sekretar Predsedništva iz vremena mog mandata, poslanik i funkcioner SNS-a, a potom i otvoreni protivnik režima Aleksandra Vučića. Ovaj slučaj podseća na najmračnije trenutke naše političke istorije. Čak i da je umro prirodnom smrću, nezamislivo je da to ne bi bilo objavljeno da je on i u vreme smrti ostao istaknuti poslanik i funkcioner SNS-a i privržen ovom režimu. U tom smislu, ovo je jeziva poruka svima da ukoliko se okrenu protiv ovog režima, jednostavno ih može ‘pojesti mrak'”, kazao je Tadić.

Direktor Centra za istraživačko novinarstvo (CINS), Branko Čečen, opominje da su se u prošlosti objavljivali prigodni tekstovi povodom smrti osoba koje su obavljale mnogo manje značajne funkcije od Vladimira Cvijana. Očigledno je da je informacija o njegovoj smrti namerno sakrivena, kaže Čečen i dodaje: “Mi poslednjih meseci svedočimo potpunom raspadu sistema, tokom kojeg iz dubine režima izlaze najstrašnije stvari”. Za njega je ključno pitanje ko je zataškao informaciju o Cvijanovoj smrti. Treba, veli, utvrditi gde je nastao taj prekid i ko je onemogućio da se ta informacija sazna. “Izgleda da živimo u zemlji koja sistemski sakriva svoje mrtve, umrli oni od korone ili nekog drugog uzroka.”

Beogradska, uglavnom novinarska, čaršija je posle očitog neslaganja između Cvijana i Vučića lansirala priču da je sukob fingiran i da je, što je bilo u domenu naučne fantastike, po zadatku poslat u SAD da u Njujorku, u nekoj od banaka, “sklanja” pare na račun braće Vučić, Aleksandra i Andreja. Bivši član i poslanik Vučićeve Srpske napredne stranke (SNS), Momir Stojanović, izjavio je za Novu S da je advokat Cvijan “mnogo znao o dešavanjima u vrhu vlasti i da je najverovatnije zbog toga nastradao”. Ostalo je nerazjašnjeno kakvu je ulogu imao Cvijan u vreme formiranja SNS-a, pre svega u delu koji se odnosi na prikupljanje novčanih donacija od Stanka Subotića (Švajcarca) namenjenih za pozicioniranje SNS-a na političkoj sceni Srbije, kazao je Stojanović koji je pre pristupanja SNS-u bio načelnik Vojno-bezbednosne agencije, bivše vojne SDB. Ono što je još važnije, Stojanović, bivši vojni žbir, kaže da bi trebalo “proveriti saznanja pojedinih medija” da li je Cvijan kao funkcioner SNS-a “uzimao novac od osuđenih kriminalaca da bi oni kasnije bili pomilovani od strane predsednika države”. Za njega, bivšeg bezbednjaka, zavet ćutanja (članova najuže porodice, bivše stranke i advokatske struke) je veoma indikativno. “Ovo je postala ludnica od zemlje. Klizimo totalno u propast. Balon je naduvan i umesto da ga neko izduši ide se ka tome da eksplodira”, rekao je Stojanović.

Možda bi uz slučaj Cvijan pasala i ona narodna koja govori o babi koja je dala dinar da uđe u kolo, a posle nudila dva da izađe… Mnogo je pitanja bez odgovora kao, recimo, zašto je savetničku funkciju (predsednika države) podredio odlasku među bivše šešeljevce u nepoznatu tek osnovanu stranku.

Dragan Banjac
Autor 18.3.2021. u 09:47