Nevreme u Srbiji nanelo veliku štetu

tačno.net
Autor 25.5.2015. u 11:42

Nevreme u Srbiji nanelo veliku štetu

Grad i kiša potopili Golubac

Jak grad koji je u nedelju popodne ponovo padao širom Srbije, naneo je veliku štetu poljoprivrednim usevima, a najteža situacija je u Golupcu, gde je nevreme lomilo prozore i uništilo useve.

Piše: Branko Vučković, RSE

Grad je tukao i Paraćin, Ćićevac i Pojate u kojima je takođe izazvao velike štete.

Tokom nezapamćenog nevremena, u pojedinim delovima Opštine Golubac, pala je velika količina grada koji je potpuno uništio voće, povrće i druge useve, razbijao prozore i izloge. Nevreme je izazvalo prekid u snabdevanju električnom energijom, a pojedini delovi grada ni u ponedeljak ujutro nemaju struju. Voda je prodrla u podrume i odakle se još uvek izbacuje pumpama, a građani čiste dvorišta i ulica od nanosa blata.

Vladica Buljubaša, načelnik opštinske uprave kaže za Radio Slobodna Evropa da je u Golupcu juče proglašena vanredna situacija.

“Trenutno crpimo vodu iz objekata u koje je prodrla i radi se na raščišćavanju debelih naslaga blata i otpada. Štab za vanredne situacije je juče u 17 časova proglasio vanrednu situaciju na teritoriji Opštine Golubac”, kaže Buljubaša.

U ponedeljak ujutro su u Golupcu formirane opštinske komisije za procenu šteta na objektima i usevima, ali po rečima našeg sagovornika, prema onome što se može videti u tom gradu i prvim izveštajima iz okolnih sela, šteta je izuzetno velika, na pojedinim usevima i stoprocentna.

Slobodan Živković, iz tog mesta kaže za da su tokom nevremena ulice bile pod vodom i santama leda koje su se formirale od grada koji je nemilosrdno tukao po usevima i objektima.

“Grad je tukao nekih dvadesetak minuta i za to vreme je lomio stakla na prozorima i izlozima, dizao je crep sa kuća, a u mom dvorištu sigurno je bilo 40 centimetara leda. Povrće, voće i ostali usevi su uništeni. Ja imam baštu u kojoj više ništa nema. Paradajz, krompir, luk…, sve je sravnjeno sa zemljom”, kaže Živković.

Jako gradonosno nevreme zahvatilo je Opštinu Paraćin nanoseći veliku štetu poljoprivrednim kulturama u nekoliko sela u istočnom delu opštine, a razmere štete i posledice nevremena biće utvrđene u narednih nekoliko dana.

Jaka kiša padala je i u Ćupriji, Jagodini, Rekovcu, Kragujevcu, Beogradu, Novom Sadu izazivajući uglavnom probleme u saobraćaju i potapanje podrumskih prostorija.

tačno.net
Autor 25.5.2015. u 11:42