Nova epizoda podkasta Kulture sećanja u dijalogu: Sa Filipom Ejdusom o Kosovu i Srbiji

Časlav Ninković
Autor 8.12.2020. u 09:55

Nova epizoda podkasta Kulture sećanja u dijalogu: Sa Filipom Ejdusom o Kosovu i Srbiji

Zbog čega se Srbija nikada nije mogla pomiriti sa mogućnošću gubitka kontrole nad Kosovom? Zašto je stav o večnom nepriznavanju Kosova i dalje aktuelan, 12 godina nakon proglašenja nezavisnosti? Kako je Kosovo postalo „kolevka nacije“, iako to nije istorijski tačno?

U novoj epizodi podkasta Fonda za humanitarno pravo razgovaramo sa Filipom Ejdusom, vanrednim profesorom sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Njegova knjiga „Kriza i ontološka nesigurnost: anksioznost Srbije zbog kosovske nezavisnosti“, koju je objavila američko-britanska izdavačka kuća Palgrave ove godine, bavi se srpskom politikom o Kosovu i pitanjem zašto se Srbija kao država ne miri sa gubitkom kontrole nad Kosovom. Na primeru Kosova, knjiga ispituje ulogu emocija u međunarodnim odnosima i situacije u kojima države pate od anksioznosti zbog nemogućnosti da održe narative o svom identitetu. Sa Filipom Ejdusom razgovaramo o Kosovu kao ontičkom prostoru za srpsku državu, master narativima koji proizilaze iz toga i ontološkoj nesigurnosti Srbije prouzrokovanom nezavisnošću Kosova.

„Epizoda 7: Kosovo i Srbija“ dostupna je na sledećem linku: https://www.kulturesecanja.org/podkast/epizoda-7-kosovo-i-srbija/

Činjenice o oružanim sukobima devedesetih godina predmet su konstantnog i namernog iskrivljavanja u okvirima dominantne i državne politike sećanja. Kroz audio podkast i blog, Fond za humanitarno pravo doprinosi javnom dijalogu o temama vezanim za politike i kulture sećanja i suočavanje sa prošlošću i suprostavlja se hegemonim narativima o raspadu Jugoslavije i sukobima koji su usledili. Podkast i blog ukazuju na konstruisanu prirodu dominantnih narativa i dekonstruišu ih kroz razgovore sa ekspertima i aktivistima na polju memorijalizacije odozdo. Pored postjugoslovenskog konteksta, razgovaraćemo i o iskustvima drugih postkonfliktnih društava.

Podkast je na srpskom jeziku, a svaka četvrta epizoda biće na engleskom jeziku.

Projekat „Kulture sećanja u dijalogu“ podržan je od strane NIWANO Peace Foundation iz Japana. Sve epizode podkasta dostupne su na: www.kulturesecanja.org.

Časlav Ninković
Autor 8.12.2020. u 09:55