Nušić Triptih

tačno.net
Autor 10.7.2017. u 12:43

Nušić Triptih

Plesna predstava Nušić Triptih u izvođenju IUI Transition dance kompanije – Instituta za umetničku igru u koreografijama Isidore Stanišić (Srbija), Mačeja Kuzminskog (Poljska) i igrača, biće izvedena 16. jula u okviru Letnjeg festivala u Ohridu i 7. avgusta na Nišville internacionalnom džez festivalu u Nišu.

Projekat Nušić Triptih je sačinjen od tri savremene plesne koreografije Ožalošćena porodica, Hotel Excelsior i Gospodin Ministarka, koje predstavljaju istraživanje umetnika u preoblikovanju dramskog teksta, jednog od najznačajnijih komediografa Branislava Nušića, u savremene izvođačke umetnosti.

Rukovodeći se temama koje je Branislav Nušić u svojim delima obrađivao na jedinstven način, koreografi će u svojim delima preispitivati odnose koji se tiču svakodnevice savremenog društva, malograđanskog duha, amoralnosti i laži, korumpiranosti, koristoljublja, neukusa, neprilagođenosti i nesigurne egzistencije.  Svaki koreograf ponaosob će istražiti adekvatan scenski izraz i igrački vokabular koji na najdirektniji način komunicira sa paradoksom savremenog sveta i ukazuje na aktuelnost tema koje je Nušić obrađivao u svojim delima.

 

“Moj humor izazivajući smeh na usnama ublažava surovost života.”

Branislav Nušić

 

U sva tri dela predstavu izvode: Andreja Simić, Maja Marković, Katarina Stojković, Mila Stijak, Katarina Bućić, Branko Mitrović, Marija Vučenović, Vladimir Čubrilo, Tamara Pjević i Luka Stojković.

Muziku za predstavu su uradili Darja Janošević i Željko Nunić.

Institut za umetničku igru iz Beograda osnovao je 2017. IUI Transition Dance kompaniju, koja se upravo predstavom Nušić Triptih premijerno predstavlja. Igrači ove kompanije ujedno dobijaju priliku da završe  Master studije plesnog performansa, a budući studenti – igrači potpisuju ugovore na dve godine.

Kompanija je internacionalnog karaktera sa predavačima iz inostranstva.

Projekat su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Narodno pozorište u Beogradu, Festival Ohridsko leto, Nišville Jazz Festival i BELEF.

www.facebook.com/institutzaumetnickuigru

tačno.net
Autor 10.7.2017. u 12:43

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija