Obilježen Dan primirja u Prvom svjetskom ratu: Srbi i Francuzi – braća po oružju

tačno.net
Autor 11.11.2013. u 14:49

Obilježen Dan primirja u Prvom svjetskom ratu: Srbi i Francuzi – braća po oružju

Odajući počast žrtvama u Prvom svjetskom ratu, premijer Srbije Ivica Dačić pozvao je sve da sjećajući se predaka koji su nevino postradali, učine napor i povećaju svest o potrebi praštanja, međusobnog poštovanja i stalne afirmacije života u miru

Dan primirja obeležen je danas na Francuskom vojnom groblju u Beogradu, gde je sahranjeno 375 francuskih vojnika. Počast postradalim vojnicima odao je ambasador Francuske Fransoa-Gzavije Denioa, javlja dopisnik Anadolu Agency (AA).

„Pozivam vas da u našim mislima sačuvamo sećanje na sve one koji su pali na Solunskom frontu: na 50.000 francuskih vojnika, na gotovo 300.000 srpskih vojnika, ali i na sve borce, nekadašnje neprijatelje koji su postali u današnje vreme prijatelji“, rekao je Denioa.

Vence na spomenik podignut postradalim francuskim vojnicima položili su predstavnici francuske ambasade u Beogradu, predstavnici državnih i vojnih institucija Srbije, kao i dvadesetak delegacija stranih ambasada u Beogradu, između kojih su ambasade Nemačke, Belgije, Rusije, Italije itd.

Francuski ambasador Denioa je izjavio da je nemoguće govoriti o Solunskom frontu, a ne pomenuti bliskost Francuske i Srbije. Prema njegovim rečima, vojna saradnja ove dve zemlje ne pripada samo prošlosti:

„To je, takođe, realnost i u današnje vreme“, naveo je Denioa.

Fransoa-Gzavije Denioa je u toku svečanosti uručio orden Nacionalnog reda za zasluge u rangu Viteza pukovniku Vojislavu Krstoviću, nekadašnjem izaslaniku odbrane u Parizu, koji je radio na saradnji između dve armije.

Ambasador je izrazio zadovoljstvo što je bio u prilici da najavi da će za nekoliko nedelja, u Džibutiju, francuske snage podržati prvo raspoređivanje jedne srpske ekipe za zaštitu brodova u okviru operacije ”Atlanta za borbu protiv pirata”.

„Gotovo sto godina posle prve zajedničke akcije, današnji francuski i srpski vojnici će na taj način dodati još jednu novu epizodu francusko-srpskom bratstvu po oružju, ovog puta sa Evropskom unijom“, dodao je Denioa.

Pre punih 95 godina, u 11 časova okončana su oružana dejstva u Prvom svetskom ratu. U znak pijeteta prema žrtvama, svake godine u 11 časova širom sveta održavaju se manifestacije odavanja počasti postradalima.

Kod Spomen kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu održana je ceremonija odavanja visokih državnih i vojnih počasti postardalim pripadnicima srpske vojske. Ispred Vlade Srbije, venac je na Spomen-kosturnicu položio premijer Ivica Dačić.

Osim državnih i vojnih institucija Srbije, postradalima su na Spomen kosturnici odali počast i predstavnici stranih ambasada u Beogradu.

„Obaveza je svakoga od nas da istraje u dostojanstvenom sećanju na žrtve Prvog svetskog rata, bez obzira na njihovu nacionalnu i versku pripadnost“, rekao je Ivica Dačić okupljenima kod Spomen kosturnice i dodao:

„To je obaveza koju dugujemo ne samo onima koji su svoje živote izgubili u tom ratu, već i našim potomcima kojima treba da ostavimo stabilnije, uređenije, demokratičnije, tolerantnije društvo, zasnovano na principima razumevanja, sardnje, jednakosti i nenasilja“.

Premijer Dačić je naveo da „kada su pre 95 godina trupe srpske armije vojvode Petra Bojovića oslobodile Beograd, to je označilo završetak dugog niza nezamislivih patnji, vojske i naroda, poraza, povlačenja, vaskrsavanja i pobeda“.

On je rekao da je srpski narod preživeo „sve što je postojalo u arsenalu patnji i muka“.

„Ničega nije bio pošteđen, ništa iz onog najgoreg i najcrnjeg nije izostalo“, izjavio je Dačić.

Prvi svetski rat je započeo napadom na Srbiju od strane Austrougarske monarhije u julu 1914. godine, rekao je Dačić i naveo da „u borbi Davida i Golijata, sreća izazvana srčanošću i težnjom za slobodom, na početku je bila na srpskoj strani“.

Nakon toga usledili su veliki gubici srpskog naroda. „U tom ratu je Srbija izgubila trećinu stanovništva, a zemlja je pretrpela zauvek nenadoknadiva razaranja“, naveo je.

„Boriti se za slobodu to je čast i vrlina, ali je Srbija dala previše. Bogata prošlost uči nas da u životu svakog pojedinca, ali i u određenom društvenom i istorijskom razdoblju postoje sećanja na događaje koji su svojim delovanjem ili odigravanjem suštinski izmenili istorijski tok“, rekao je premijer Srbije i zaključio:

„Pozivam vas da sećajući se naših predaka koji su nevino postradali u I svetskom ratu učinimo napor i povećamo svest o potrebi praštanja, međusobnog poštovanja i stalne afirmacije života u miru“.

Prvi svetski rat iza sebe je ostavio čak 20 miliona poginulih i 20 miliona ranjenih. Okončan je potpisivanjem primirja u ponedeljak, 11. novembra, 1918. godine. Primirje je potpisano u Francuskoj, u departmanu Oise, u specijalnom vagonu maršala Foch-a, usred šume blizu raskršća Retond.

U 11 časova širom Francuske oglasila su se zvona koja su označila da je i poslednja neprijateljska sila, Nemačka, potpisala kapitulaciju.

tačno.net
Autor 11.11.2013. u 14:49

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija