Održana premijera BDP Vol. 2

tačno.net
Autor 9.10.2016. u 22:59

Održana premijera BDP Vol. 2

Foto: Nemanja Maraš

Međunarodni plesni projekat Balkan Dance project Vol. 2 sinoć je (8. oktobra) na Velikoj sceni Madlenianum opere i teatra premijerno izveden ispraćen ovacijama i dugotrajnim aplauzom.

U prvom delu je izveden maestralni plesni komad pod nazivom Posle soneta po motivima Sonetnog venca slovenačkog pesnika France Prešerna u koreografiji Aleksandra Ilića i Natalie Iwaniec.

O svom delu Ilić kaže: …opredelivši se za Sonetni venac kultnog slovenačkog pesnika France Prešerna, bio sam ponesen univerzalnošću ideje izražene romantičnim, ali nikako sentimentalnim stihovima.

Kroz ceo Venac provejava suštinska bit života: želja, ćežnja, osujećenost, ljubav, ljubav kao večna kategorija – ljubav prema ženi, prema otadžbini, a iznad svega prema SLOBODI.

Trudio sam se da ta osećanja prenesem i iskažem jezikom igre, jer je igra isto tako univerzalan način iskazivanja svih ljudskih težnji.

Odabir muzike i adaptacija Aleksandar Ilić i Lana Toković, scenografija Dunja Kostić, kostim Aleksandra Karović.

Nakon pauze publici se predstavio makedonski koreograf Igor Kirov, koji je za predstavu Cube Untold uradio i scenografiju.

Želeti da znamo ko smo, gde smo, zašto smo tu…da zaronimo u skriveni deo sebe, da pronađemo tajnu… mi koji imamo hrabrosti da pitamo, reči su koreografa koji opisuje svoju predstavu.

Veliko BRAVO za sjajnu petorku igrača koja je angažovana u oba koreografska dela sa prostora bivše Jugoslavije: Mojca Majcen (Slovenija), Ema Janković (Hrvatska), Branko Mitrović (Bosna i Hercegovina), Luka Živković (Srbija) i Jakša Filipovac (Srbija).

Projekat je nastao u koprodukciji Madlenainum opere i teatra i Festivala Velenje uz podršku Instituta za umetničku igru Beograd, Osiguranja Triglav, Mestne občine Celje i Mestne občine Velenje.

Osnivači Balkan Dance project Mojca Majcen, Igor Kirov i Aleksandar Ilić najavljuju premijeru Vol. 2 u Velenju i Sežani (Slovenija), a nakon toga festivalska gostovanja u regionu i Evropi.

tačno.net
Autor 9.10.2016. u 22:59

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija