ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE TANJE VUJISIĆ TODOROVSKE

tačno.net
Autor 29.11.2019. u 09:19

ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE TANJE VUJISIĆ TODOROVSKE

U Biblioteci grada Beograda večeras 28. novembra 2019. godine u Svečanoj sali umetnosti Biblioteke grada Beograda, održana je promocija knjige Modeliranje pedagoškog rada baletskih repetitora autorke Tanje Vujisić Todorovske (Makedonija) u izdanju Instituta za umetničku igru i suizdavača Centra Fabula Nostra.

Knjigu su predstavili Prof. Milena Šećerović, suizdavač, Prof. dr Vladimir Tomašević, izdavač, za Institut za umetničku igru Beograd, Prof. dr Vera Obradović Ljubinković, prevodioci knjige Teodora Sujić i Prof. Aleksandar Ilić i Prof. Tanja Vujisić Todorovska autorka knjige.

Interes za proučavanje baletske pedagogije bio je logična posledica nedostatka teoriske misli u ovoj oblasti u tradiciji makedonske plesne kulture. Potreba da se pronađe put kroz koji u praksi baletski repetitori daju odgovor na osnovna pitanja ove profesije, profesije zbog koje je baletski umetnik na sceni, kao i za prirodu igre i individualni odnos umetnika prema njoj, bili su vodeća ideja u ovom radu.

Inicijativa zasnovana na sopstvenom dugogodišnjem scenskom iskustvu i saznanju stečenom tokom repetitorske prakse, dopunjen je sistematskim proučavanjem i pažljivim posmatranjem baletske igre, koju su podržali vrsni stručnjaci iz oblasti baleta, pedagogije i pručavanja naučnog dela, moje mentorke Eleonore M. Stabljak, profesora na katedri za pedagogiju Filološkog fakulteta pri Univerzitetu Kirilo i Metodije i dr Stefanije Leškove.

Rezultati istraživanja proizašli su iz prirode baletske umetnosti kao izraza unutrašnje ljudske suštine prenete pokretom i igrom.Cilj ove knjige je proširivanje i produbljivanje znanja repetitora i otvaranja perspektive za razvoj ove delatnosti, koja je suštinski važna pri vaspitavanju mladih umetnika, rekla je autorka Prof. Tanja Vujisić Todorovska.

tačno.net
Autor 29.11.2019. u 09:19