Otvaraju se prve studije za scensku narodnu igru

tačno.net
Autor 7.2.2017. u 15:22

Otvaraju se prve studije za scensku narodnu igru

Foto: Slobodan Bugarčić

Institut za umetničku igru iz Beograda, pruža prvi akreditovani visokoškolski studijski program za školovanje i sticanje visokog obrazovanja u oblasti profesionalne umetničke igre a od školske 2017/2018. godine organizuje smer SCENSKA NARODNA IGRA  za izučavanje koreografije, profesionalnog izvođaštva i pedagogije narodne igre.

Ovaj program je prvi studijski program u Srbiji u visokoškolskom obrazovanju koji je posvećen oblasti tradicionalne narodne igre i njene primene na sceni.

Program traje tri godine i nakon završenih studija student stiče zvanje Dramski i audiovizuelni umetnik (180 ESPB poena).

Studijski program na Institutu utemeljen je na savremenom konceptu i vode ga istaknuti profesori iz Srbije u saradnji sa profesorima i koreografima sa inostranih univerziteta umetnosti.

U oblasti SCENSKE NARODNE IGRE svoj doprinos utemeljenju ovog smera daće uvaženi profesori i svetski poznati koreografi iz Rusije, Bugarske, Rumunije i Mađarske.

Program na osnovnim studijama SCENSKE NARODNE IGRE sastavljen je od obaveznih i izbornih predmeta. Obavezni predmeti osposobljavaju studente da savladaju klasične i savremene plesne metode u srpskoj narodnoj igri, upoznaju zakone scene i scenskog dela, daju teorijsku podlogu studentima da se upoznaju sa osnovnim principima koreografije narodne igre, dramaturgije, režije, scenografije, estetike, pedagogije, teorije i psihologije umetnosti.

Pored umetničkih predmeta i opštih predmeta o plesu (istorija scenskih umetnosti, etno koreologija, antropologija pleas) i koreografiji (koreografska kompozicija, koreografska režija, pokret i slika, libreto), studenti mogu da izučavaju i srpsku narodnu muziku (sviranje na tradicionalnim istrumentima i tradicionalno pevanje).

Opšti predmeti uključuju engleski jezik i izborni jezik, i predmete vezane za produkciju, marketing, organizaciju i menadžment u scenskoj narodnoj umetničkoj igri, kako bi samostalno mogli da ostvare scensko-izvođačke projekte.

Nastava je interaktivnog karaktera. Obavezno uključuje kreativne radionice, podstiče studente na razmišljanje i kreativnost, samostalnost u radu i primenu stečenih znanja u praktičnoj delatnosti. Studijski program uključuje saradnju s mentorom, neposrednu komunikaciju s domaćim i inostranim predmetnim nastavnicima, praktično proveravanje stečenog znanja u specijalizovanim salama, pruža mogućnost za ispoljavanje pojedinačne i timske kreativnosti, razvijanje kritičkog mišljenja i umetničkog izražavanja.

tačno.net
Autor 7.2.2017. u 15:22