OTVORENA IZLOŽBA „PLAVO ZELENI SVET“

tačno.net
Autor 16.9.2014. u 22:28

OTVORENA IZLOŽBA „PLAVO ZELENI SVET“

Otvaranje izložbe i svečana dodela nagrada za najbolje fotografije sa konkursa “Plavo-zeleni svet” održana je danas u UK Parobrod, u prisustvu velikog broja posetilaca i medija. Izložba je otvorena do 18. septembra, a ulaz je slobodan. Izložbu organizuje Centar za unapređenje životne sredine, uz podršku Telenor fondacije i Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda. Prvo mesto osvojio je Vladimir Martinović za fotografiju „Ponovo radi bioskop”. Drugo mesto pripalo je Zlatku Milojčiću za fotografiju „Suton”, dok je najbolja fotografija po izboru posetilaca internet prezentacije www.bgmap.rs „Bujna vegetacija na tremu, i nadmorskoj visini od 1500m“, autora Dejana Milojevića.

Pobedničke fotografije su osvojile pametne uređaje kompanije Lenovo. “Ovom prilikom želim da istaknem veliki značaj inovativnosti i kreativnog pristupa u promovisanju tema vezanih za životnu sredinu koje uspešno neguje Centar za unapređenje životne sredine. Želim i da se zahvalim svim učesnicima konkursa koji su nas podsetili na bogatstvo koje imamo i koje je svuda oko nas, a na koje često zaboravljamo. Sekretarijat za zaštitu životne sredine je iskreno posvećen i nastaviće i dalje da neguje saradnju sa udruženjima građana i svim ljudima koji vode brigu o životnoj sredini, a posebno je zadovoljstvo saradjivati sa onima koji to rade kroz umetnički i vizuelni izraz.” – naglasila je Darinka Radojević, pomoćnik sekretara Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda.

„Kroz podršku foto-konkursu i aplikaciji koja promoviše bogatstvo prirode u Beogradu nastavljamo da na lak i pristupačan način, putem mobilnih tehnologija, ističemo neophodnost očuvanja životne sredine. Fotografije i društvene mreže na dobar i zanimljiv način skreću pažnju na ozbiljnu temu sve većeg ugrožavanja prirode i podstiču aktivizam društvene i internet zajednice u ovoj oblasti. Zadovoljstvo nam je budemo partner u okviru ovakve inicijative i da doprinesemo da ova eko-platforma bude dostupna što većem broju ljudi.“ istakla je Nevena Stefanović, Direktorka korporativnih komunikacija i spoljnih poslova Telenora.

Foto konkurs je bio raspisan tokom jula i avgusta ove godine, a u takmičenje je ušlo ukupno 1896 fotografija, dok je na izložbi predstavljeno 14 najboljih radova. Svi koji propuste sada da pogledaju izložbu, imaće priliku tokom proleća 2015. godine, kada će izložba biti predstavljena na nekoj od prometnih lokacija u Beogradu i Novom Sadu.

Foto konkurs i izložba “Plavo zeleni svet” predstavljaju nastavak aktivnosti usmerenih ka popularizaciji zaštićenih i urbanih prirodnih celina u gradu Beogradu i Srbiji, kao i edukaciji građana o značaju očuvanja ovih lokaliteta. Početak ovih aktivnosti započet je 2011. godine kroz razvoj dvojezičke platforme “Plavo-zelena mapa Beograda” koja se sastoji od portala www.bgmap.rs i besplatne aplikacije za pametne uređaje.

Od 2014. godine, uz pomoć Telenor fondacije, započet je program “Plavo zelena mapa Srbije” zahvaljujući kome će sve značajne prirodne i urbane lokacije širom Srbije biti predstavljene u okviru ove jedinstvene elektronske platforme.

tačno.net
Autor 16.9.2014. u 22:28