Otvoreno pismo ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću

tačno.net
Autor 8.8.2013. u 16:19

Otvoreno pismo ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću

Iako se u Srbiji deklarativno promoviše duh nediskriminacije,  na licu mesta smo se uverili da su stanovnici opštine Medveđa sistematski diskriminisani.

medvedja

Građani Medveđe verovali su da je potpisivanjem briselskog sporazume stavljena tačka na svakodnevne administrativne, a ujedno i životne, teškoće sa kojima su se suočavali na graničnom prelazu Mutivoda.

Nažalost, praksa samovolje i administrativnog nereda se nastavlja.

Na graničnom prelazu Mutivoda kod Medveđe nije dozvoljen ulazak u Srbiju na osnovu dokumenta koji izdaju kosovske vlasti (izvod-ekstrakt iz knjige rođenih), dok se na drugim prelazima (kod Bujanovca npr.) sporazum primenjuje, što građanima sa obe strane granice onemogućava nesmetano kretanje.

Agresivno ponašanje pripadnika MUP-a i besmislen zahtev da kosovske vlasti izdaju poseban dokument samo za Medveđu očigledan je primer ne funkcionisanja pravne države i diskriminacije građana i srpske i albanske nacionalnosti i narušavanje prava na slobodno kretanje.

Ovakvu praksu smatamo nedopustivom i zahtevamo od nadležnog ministarstva i vlade RS objašnjenje i hitno rešavanje ovog pitanja.

Pokret pozitivne Medveđe

tačno.net
Autor 8.8.2013. u 16:19