Performans Hafetopija u čast Eri Milivojeviću

tačno.net
Autor/ica 18.11.2021. u 08:52

Performans Hafetopija u čast Eri Milivojeviću

Foto: dr Snežane Arnautović Stjepanović

Performans Hafetopija umetnice i prodekanke Instituta za umetničku igru dr Snežane Arnautović Stjepanović biće izveden 20. novembra u Ostavinskoj galeriji u Beogradu s početkom u 19.00 časova, u okviru međunarodnog projekta Drugi načini komunikacije.

Umetnica će svoj performans izvesti zajedno sa svojim devetogodišnjim sinom Teodorom, u znak sećanja i s posvetom našem velikom umetniku Eri Milivojeviću.

Hafetopija, hapefobija ili hapetofobija predstavlja strah od dodira.

Živimo u vremenu kada samo jedan dodir za nekoga može biti smrtonosan. Promene u načinu življenja i društvenim interakcijama (život bez zagrljaja, poljubaca i dodira) dovele su do stanja anksioznosti koji se mogu poistovetiti sa simptomima ove fobije.

Performans Hafetopija ukazuje na potrebu za dodirom, za taktilnim i manuelnim činom, koji je u periodu od početka pandemije postao onemogućen. Vraćanje prirodi i delovanje prema njenim zakonitostima predstavlja se putem uspostavljanja novog načina komunikacije: čulno, taktilno i intuitivno, navodi umetnica dr Snežana Arnautović Stjepanović.

Drugi načini komunikacije

Sreća je u konekciji i saosećanju sa drugima, kao izvoru nade, empatije, odgovornosti i autentičnosti. Prava svrha umetnosti je u saopštavanju osećanja. Globalno iskustvo covid 19 pandemije prouzrokovalo je promene u načinu funkcionisanja društva: rad od kuće, online nastave, sastanci na različitim internet platfromama, pa je uspostavljanje međuljudskih odnosa kao „drugi načini komunikacije“ izazov. Projekat uključuje umetnike iz Beograda i Berlina, koji će svojim radovima i dijalogom razmatrati čovekov odnos prema telu, kao njegovoj najneposrednijoj prirodi, a taj odnos govori o čovekovom odnos prema prirodi. Razvoj čula i ekološke svesti unapređuje životnu sredinu, ali i ima za cilj uspostavljanju empatičnih međuljudskih odnosa, društvenosti i kulture. Jezik savremene umetnosti je polje preispitivanja „drugih načina komunikacije” sa upotrebom različitih ljudskih čula, taktilnost, manuelni rad, telesno gestualno slobodno kretanje u prostoru, prevazilaženja limitiranog gesta tipkanja po ekranu mobilnog telefona i kompjuterskoj tastaturi, gde je razgovor sa drugima ograničen na čulo vida i sluha.

Umetnici: Snežana Arnautović, Marijana Oro, Marko Nektan, Ana Cvejić, Magda Radojlović, Melih Sarigol, Emre Birişmen, Merey Senokak, Funke Collective Berlin.

Autor projekta: Isidora Fićović PR: Pavle Knežević Katalog: Ivana Vidić

Partner na projektu: Selda Asal, Apartment project Berlin (http://berlin.apartmentproject.org/)

Izložba u Ostavinskoj galeriji u Beogradu, Kraljevića Marka 8, od 19. do 25. novembra 2021, biće otvorena 19. novembra 2021. u 19.00 časova.

Program uključuje dva performansa: Marko Nektan 19. novembra i Snežana Arnautović 20. novembra u 19h.

Program komunikacije i javnog vođenja kroz radove, sa intervjuima umetnika, u Ostavinskoj galeriji realizovaće se od 23. do 25. novembra 2021 (na otvaranju preciznije informacije o vremenu).

Izložba u Apartment project Berlin u Berlinu realizovaće se u januaru 2022.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije, Apartment project Berlin, Magacin u Kraljevića Marka i Fondaciji Saša Marčeta.

tačno.net
Autor/ica 18.11.2021. u 08:52