PET GODINA UDRUŽENJA PROFESIONALNIH BALETSKIH IGRAČA SRBIJE

tačno.net
Autor 12.2.2014. u 08:24

PET GODINA UDRUŽENJA PROFESIONALNIH BALETSKIH IGRAČA SRBIJE

15. MARTA u Narodnom pozorištu na sceni Raša Plaović spektaklom ONE NIGHT SHOW biće obeleženo V godina postojanja Udruženja profesionalnih baletskih igrača.


Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije osnovano je 2009. godine da unapređuje i populariše umetničku igru svih pravaca u Srbiji i regionu.

Od osnivanja do danas Udruženje je ostvarilo uspešne saradnje i koprodukcije s Narodnim pozorištem u Beogradu, Opera i teatrom Madlenianum iz Zemuna, Bitef Dance kompanijom, Beogradskim festivalom igre, Muzejem Narodnog pozorišta u Beogradu…

Udruženje je realizovalo plesne projekte „Lisabonska priča“ u koprodukciji s Narodnim pozorištem i Festivalom koreografskih minjatura; „Praznik ljubavi“ u koprodukciji s Madlenianumom. Plesni projekat „Lisabonsku priču“ (preko 20 izvođenja) publika je imala priliku da vidi pored Beograda i u svim većim gradovima Srbije.  Balet „Praznik ljubavi“ je gostovao u Kini 2012. godine a turneja je obuhvatala četiri grada i osvojila je na Festivalu mladih u Šangaju Nagradu za najbolju predstavu. Ove godine (2014.) u maju  na svoju drugu turneju u NR Kinu ova predstava gostovaće u pet gradova među kojima su Peking i ponovo Šangaj.

Udruženje je ustanovilo prestižnu Nagradu i Specijalnu pohvalu  „Terpsihora“ koja se dodeljuje svake godine na Svetski dan igre 29. aprila u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu za vrhunske rezultate u domenu umetničke igre (scensko izvođenje, koreografija, pedagogija…).

Od 2013. godine Udruženje izdaje mesečnu publikaciju „CTEПART“ koja prati najvažnija dešavanja na plesnim scenama, objavljuje intervjue s istaknutim ličnostim plesne umetnosti; prikaze predstava u Srbiji, regionu i drugim zemljama, najave događaja iz plesne umetnosti. Publikacija je besplatna i nalazi se u svim pozorištima koja neguju igru, u baletskim školama kao i nekim institucijama kulture.

Programom ONE NIGHT SHOW Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije obeležava pet godina uspešnog rada  uz zahvalnost svim svojim saradnicima, igračima, koreografima, pedagozima i poštovaocima umetničke igre u Srbiji.

tačno.net
Autor 12.2.2014. u 08:24

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija