Plesni teatar Gospođe na Nušićijadi

tačno.net
Autor 18.8.2016. u 11:17

Plesni teatar Gospođe na Nušićijadi

Na poziv Festivala Nušićijada koja se održava sedmi put po redu od 25. do 28 avgusta pod sloganom Premošćavanja u Ivanjici, Plesni teatar Gospođe izvešće predstavu Gospođe 27. avgusta s početkom u 17 časova.

Plesni teatar Gospođe nastao je 2013. godine na inicijativu svog idejnog tvorca i osnivača prof. Aleksandra Ilića.

U prvoj godini  postojanja predstavio se publici neobičnim delom nastalim na osnovu dugogodišnjeg promišljanja i pažljivog ispitivanja fenomena marginalizacije pojedinih grupacija. Autor je pažnju usmerio ka neminovnim posledicama protoka vremena, jednostavno rečeno na starenje, čija je neizbežna posledica smanjenje aktivnost a s tim i gubitak radosti života.

Plesni teatar Gospođe čini osam učesnica različitih godina i društvenog statusa povezanih istom željom za daljim ispoljavanjem stvaralačke energije: Teodora Sujić, Leposava Stanković, Radojka Mentović, Ljiljana Mladenović, Nada Ćulibrk, Nada Kecman, Mira Ivančević i Vesna Stipšić.

Koreografija Aleksandar Ilić; režija i tekst Dara De Luka; muzika Ivica Stjepanović; scenografija Boris Maksimović; kostimografija Aleksandra Karović; inspicijent Vesna Petrović.

Plesni teatar Gospođe od mnogih postojećih kompanija izdvaja i činjenica da protagonisti nemaju nikakvo prethodno scensko iskustvo.

Predstava je gostovala na velikom broju festivala, kao i ustanovama poput bolnica, domova za odrasla i stara lica, kazneno popravnih ustanova.

Predstava je nagrađena velikim brojem pohvala, priznanja i zahvalnica a predložena je za Nagradu grada Beograda 2015. godine.

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda prepoznali su kvalitete projekta i materijalno pomogli idejno i umetnički opravadanu avanturu, verujući u uspeh ovog originalnog poduhvata.

Plesni teatar Gospođe na brodu svojih iluzija nastaviće da plovi u susret novim projektima, a nakon Nušićijade u Ivanjici, nastupiće u Banja Luci kada se i očekuje premijera dokumentarnog filma Anite Panić o radu ovog teatra.

Tagovi:
tačno.net
Autor 18.8.2016. u 11:17