Počela blokada autoputa u Beogradu, ekolozi poručuju „Rio Tinto nije dobrodošao u Srbiju“

Kristina Bondžulić/Vojin Radovanović
Autor/ica 15.1.2022. u 14:23

Počela blokada autoputa u Beogradu, ekolozi poručuju „Rio Tinto nije dobrodošao u Srbiju“

Foto: Kristina Bondžulić/Danas.rs

Građani okupljeni na poziv ekoloških aktivista otpočeli su dvočasovnu blokadu autoputa kod mosta Gazela u Beogradu u znak protesta protiv dolaska kompanije Rio Tinto u Srbiju.

Za ovu subotu po prvi put je najavljena blokada jednog graničnog prelaza – Trbušnica kod Loznice, kao korak za radikalizaciju protesta, osim blokade mosta Gazela i puteva na najmanje šest lokacija u Srbiji.

Nekoliko stotina građana okupilo se na autoputu E-75 u Beogradu, ispred Sava centra, da blokadom puta još jednom pošalje jasnu poruku – da Rio Tinto nije dobrodošao u Srbiju.

Pored građana, na protestu je prisutan značajan broj pripadnika policije u civilu.

Saobraćaj je uspešno blokiran i planira se zastoj od dva sata.

Ispred Ekološkog ustanka, koji je jedan od koorganizatora, građanima se obratio Aleksandar Jovanović Ćuta koji je rekao da je plan da se sva energija koja je rasuta po celoj Srbiji sledeće subote okupi ovde.

– Ovo će da traje dok Rio Tinto ne ode iz Srbije, u „pi*ku materinu“. Svi su rokovi davno istekli, ovo je akordna stvar, zna se šta treba da urade, da obrišu Rio Tinto iz prostornog plana Srbije – upozorava Jovanović.

Organizator blokada je Savez ekoloških organizacija Srbije koji je za danas najavio blokade puteva na više lokacija u Srbiji.

Osim puteva, ove subote biće po prvi put blokiran i jedan od graničnih prelaza, odnosno put ka graničnom prelazu Trbušnica (Šepak) kod Loznice, što je realizacija najavljene radikalizacije protesta protiv iskopavanja litijuma u Srbiji.

Savezu ekoloških organizacija Srbije u blokadama se priključiju i organizacije Ekološki ustanak, Ne davimo Beograd, Akcija, Savski nasip i mnoge druge, čiji će predstavnici biti na blokadama.

Na protestu su prisutni i članovi pokreta Oslobođenje Nikola Kosović, Milan Dumanović i predsednik pokreta Mlađan Đorđević. Oni su razvili transparent na nadvožnjaku sa natpisom „Izdajnik“ i slikom predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Đorđević kaže da su „uvek uz pobunjeni narod“.

– Ovde smo da ponovimo, ono što smo godinu i po dana govorili, a to je da iskopavanja litijuma i Rio Tinta u Srbiji – neće biti. Ovde smo da izdajniku Aleksandru Vučiću poručimo da mu neće proći ono što je obećao svojim zapadnim sponzorima, jer taj projekat treba da uništi Srbiju, ali mi smo ljudi koji mu to neće dozvoliti – naveo je Đorđević.

Među okupljenim građanima je i profesorka BU i članica Skupštine Slobodne Srbije Biljana Stojković, koja je ukazala za Danas kakav odnos ima vlast prema mišljenju struke.

– Vidimo kako se predsednik SNS odnosi prema struci – on koristi reč “stručnjaci” u pogrdnom značenju. Nama je potpuno jasno šta on misli o struci i na koji način se prema njoj odnosi. Dakle, apsolutno nije bitno šta struka govori, već šta će reći Privredna komora ili strani investitori, kazala je Stojković dodajući da su blokade izgleda jedini način za borbu.

Iako je Gazela blokirana, građani su propustili više vozila hitne pomoći.

Organizatori su ranije tražili od vlasti da se sve potpisano sa kompanijom Rio Tinto „stavi na sto“, odnosno bude objavljeno i da se ukine uredba Vlade o prostornom planu za projekat „Jadar“.

Prema najavama, biće blokiran i autoput E-75 u Beogradu kod Sava centra, posle mosta Gazela, na dva sata, kao i put u Preljini, put između Požege i Kosjerića kod mesat Pesak i Ložionički most u Užicu i novo most u Šapcu. Osim ovih šest mesta, postoji mogućnost da se do početka blokada lista proširi, rečeno je ranije Danasu u SEOS.

Aktivista ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta uoči blokada istakao je za Danas da ekolozi „neće stati“ kao i da sada „nema nazad“.

Danas.rs

Kristina Bondžulić/Vojin Radovanović
Autor/ica 15.1.2022. u 14:23