POČELE PROBE PREDSTAVE “NOVO DOBA“ BH. REDITELJA DINE MUSTAFIĆA

tačno.net
Autor/ica 7.12.2016. u 15:34

POČELE PROBE PREDSTAVE “NOVO DOBA“ BH. REDITELJA DINE MUSTAFIĆA

Na sceni Bitef teatra počele su probe za predstavu ’’Novo doba’’ u režiji bosanskohercegovačkog pozorišnog reditelja Dine Mustafića. ’’Novo doba’’ je savremeni tekst dramaturga Vuka Boškovića koji je rađen prema motivima knjige eseja ’’Radnici i seljaci’,’ Viktora Ivančića. Premijera predstave zakazana je za 21. januar 2017. na sceni Bitef teatra.

Pred nama je zanimljivo scensko istraživanje mehanizma tranzicije koji je počeo u zločinu i donio profit odabranim. Takav moralni relativizam nije moguće preživjeti. Pojedinačno i kolektivno ostali smo zaglibljeni između revolucije koja se nije desila i evolucije koja neće doći. To stvara negativne emocije bijesa i mržnje, društvo bez demokratije koje kreira svijet poslušnih pragmatika, ljude bez saosjećanja i poštenja. To je zastrašujući poslovni i politički deal đželata i žrtve, potpisan i ovjeren od nove društvene elite“, istakao je Dino Mustafić.

U predstavi igraju Mirjana Karanović, Boris Isaković, Ermin Bravo, Snežana Bogićević i Slaven Došlo. Izvedbe predstave u drugim gradovima očekuju se u narednim mjesecima.

tačno.net
Autor/ica 7.12.2016. u 15:34