Počinje Samit ministara finansija i guvernera regiona

tačno.net
Autor 12.6.2015. u 09:31

Počinje Samit ministara finansija i guvernera regiona

Redovni regionalni Samit ministara finansija i guvernera, koji organizuje nedeljnik NIN na temu finansijske budućnosti regiona, počinje danas u Bečićima.

Na dvodnevnom samitu, čiji je Tanjug medijski pokrovitelj, biće razmatrani svi bitni parametri ekonomskog i fiskalnog rasta i razvoja, a biće reči i o reformi poreske uprave i borbi protiv sive ekonomije.

Prisutnima će se obratiti ministar finansija Srbije Dušan Vujović, viceguverner Narodne banke Srbije Veselin Pješčić, v.d. direktora Poreske uprave Srbije Dragana Marković, kao i ministri finansija, guverneri centralnih banaka i direktori poreskih uprava iz regiona.

Na skupu će se, između ostalih, obratiti ministar finansija Crne Gore Radoje Žugić, ministar finansija Hrvatske Boris Lalovac, zamenik predsedavajućeg u Savetu ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

Učesnici skupa su i ministar finansija RS Zoran Tegeltija, ministar finansija Federacije BiH Jelka Milićević i ministar finansija Kosova Avdulah Hoti.

Neke od tema na panelu ministara finansija biće mere i prvi efekti fiskalne konsolidacije u zemljama regiona, koliko spori privredni oporavak otežava stabilizaciju stanja, kako zaustaviti rast javnog duga i sprečiti bankrot, valutni rat i finansiranje deficita u regiona.

Guverneri centralnih banaka će diskutovati o sistemskim rizicima u bankarskom sektoru, nenaplativim kreditima, uticaju nove politike američkog FED-a i Evropske centralne banke na kamatne stope i valute u regionu.

Na panelu direktora Poreskih uprava, razgovaraće se o poreskoj administraciji i evropskim integracijama, regionalnoj saradnji u borbi protiv sive ekonomije, dometima i efektima reformi Poreskih uprava, rešavanju problema dugova velikih poreskih obveznika.

Blic.rs

tačno.net
Autor 12.6.2015. u 09:31