PODRŠKA BORCIMA ZA ISTINU

Eugen Jakovčić
Autor 6.2.2020. u 13:30

PODRŠKA BORCIMA ZA ISTINU

Foto: Kurir

U srijedu navečer, 5. veljače, u prostorijama Općine Stari grad u Beogradu, Vojislav Šešelj je promovirao svoju novu knjigu u kojoj negira genocid u Srebrenici.

Na promociju je došlo i šestero aktivista i aktivistkinja iz organizacija za zaštitu ljudskih prava (Fond za humanitarno pravo, Forum ZFD, Inicijativa mladih za ljudska prava, Žene u crnom) koji su prisutnima ponudili dosje „Zločini nad Hrvatima u Vojvodini“ (koji je objavio Fond za humanitarno pravo Beograd).

Šešeljevi radikali fizički su napali naše kolegice i kolege, dva muškarca i četiri žene među kojima i Natašu Kandić, osnivačicu Fonda za humanitarno pravo i Natašu Govedaricu, direktoricu Foruma ZFD, bacili ih na pod i na Šešeljevu naredbu, izbacili ih iz dvorane.

Napadači su bili mladi ljudi, odrasli poslije rata ali očito u okruženju zatrovanim mržnjom i nacionalističkom netrpeljivošću. Taj sramotni i kukavički napad samo je zadnji primjer koji pokazuje koliko je važno pošteno suočavanje s prošlošću, kako bi se spirala mržnje prekinula i ne prenosila na slijedeće generacije. U ovom slučaju radi se o Srbiji, ali ovakve incidente doživljavali smo i u Hrvatskoj i u BiH.

O hrabrosti, dosljednosti i predanosti naših kolegica i kolega, koji su ovom prilikom bili žrtve napada, ne treba posebno ni govoriti. Naša podrška njihovom radu je neupitna. Pritom od vladajućih političkih struktura zahtijevamo zaustavljanje nasilja pod plaštom domoljublja kao i kritičko suočavanje s odgovornošću za ratove i počinjene zločine.

 

Vesna Teršelič

Zoran Pusić

Mladen Majetić

Dražen Lalić

Žarko Puhovski

Hrvoje Klasić

Katarina Kruhonja

Nikola Puharić

Eugen Jakovčić

Marica Šeatović

Branka Vierda

Mirjana Galo

Biba Momčilović

Nela Pamuković

Mirjana Bilopavlović

Mladen Stojanović

Nikola Mokrović

Božica Ciboci

Veselinka Kastratović

Emina Bužinkić

Davor Konjikušić

Sanjin Bužo

Jelena Đokić Jović

Pero Jurišin

Srđan Dvornik

Ladislav Bognar

Nikolina Židek

Živana Heđbeli

Marina Škrabalo

Biljana Pusić

Đino Đivanović

Milena Čalić Jelić

Boris Stamenić

Tena Banjeglav

Hana Dvornik

Diana Todorova

Stefan Milosavljević

Alice Straniero

Eugen Jakovčić
Autor 6.2.2020. u 13:30