Poplave u Srbiji: Poginule tri osobe, a dve se vode kao nestale

tačno.net
Autor 16.5.2014. u 08:42

Poplave u Srbiji: Poginule tri osobe, a dve se vode kao nestale

Na teritoriji Srbije do sada je zbog poplava evakuisano 6.175 ljudi, prema poslednjem izveštaju Ministarstva unutrašnjih poslava, povređeno je 20 ljudi, a jedna osoba vodi se kao nestala. Bujice su odnele tri života, bez struje je više od 300.000 domaćinstava, a akcije spasavanja izvode se i čamcima i helikopterima, pri čemu su angažovane policija, vojska i vatrogasno spasilačke ekipe. Saobraćaj je obustavljen na putevima širom zemlje.

U četvrtak ujutro najteže je u Obrenovcu.

Najkritičnije je u Obrenovcu gde je voda poplavila centar grada, a ima indicija da je jedna starija osoba nestala, izjavio je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić. Na teritoriji Beograda ukupno je evakuisano 147 lica.

U Bajinoj Bašti klizišta su odnela 11 kuća, a klizišta i odroni su prisutni na mnogim putnim pravcima i u velikom broju mesnih zajednica.

Situacija na području opštine Ub je kritična, ugroženo je naselje Ub i 18 sela, sa 4.000 domaćinstava.

U Osečini je evakuisano 70 osoba, ugroženo je 500 kuća i pojavljuje se veliki broj klizišta. Oko 500 građana evakuisano je iz Lajkovca i svi su zbrinuti. Pričinjena je ogromna materijalna šteta. Put za Valjevo je neprohodan, kao i put prema Ibarskoj magistrali.

U opštini Ljig, zbog iskakanja glavnog trafoa, nema struje. Evakuisano je preko 60 osoba. U gradu Valjevu situacija polako se stabilizuje, a vodostaj reke Kolubare u blagom je opadanju.

Dvanaest osoba evakuisano je u Mionici, u kojoj je ugroženo 600 domaćinstava. Ljubovija je bez telefonskih veza, a oko 500 domaćinstava je ostalo bez struje.
Reka Crnica poplavila je deo sela Glavica sa oko 60 kuća sa oko 300 stanovnika. U mestu Rekovac ugroženo preko 100 domaćinstava, više stotina hektara oranica je poplavljeno. U prekidu je 500 metara puta Jagodina Rekovac, evakuisano je devet osoba.

Na teritoriji grada Čačka ugroženo je i poplavljeno 200 domaćinstava, a evakuisano je 160 stanovnika, dok je u Gornjem Milanovcu ugroženo 66 domaćinstava sa 230 stanovnika. Preko 100 domaćinstava evakuisano je u prigradskim naseljima Krajeva sa oko 300 osoba, a pod vodom je više od 600 domaćinstava. Nivo vode i dalje raste.

 „Ovako se nešto nikada nije desilo u istoriji Srbije. To nije ono ’jedanput u 100 godina’, nikada se nije desilo“, rekao je premijer Aleksandar Vučić, govoreći o vodenoj stihiji koja je izazvala probleme u čitavoj zemlji.

Muka sa poplavama ima i okolina Beograda. U Velikom Polju, nadomak opštine Obrenovac, reka Kolubara preliva branu. „Preliva u nekon segmentu Velikog Polja… Borimo se protiv tog prelivanja“, rekao je za RSE predsednik te gradske opštine Miroslav Čučković. U toku su evakuacije tamošnjeg stanovništva.

U čačanskom kraju, najkritičnije je u Preljinskoj Baluzi, gde je nabujala Čemernica probila zaštitne nasipe. Poplavljeno je više stotina kuća, a građani nisu uspeli da iznesu ni ono najosnovnije.

rse

tačno.net
Autor 16.5.2014. u 08:42

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija