POŠTENI INTELEKTUALAC U SMUTNIM VREMENIMA

Gradimir Gojer
Autor 22.1.2019. u 10:28

POŠTENI INTELEKTUALAC U SMUTNIM VREMENIMA

Foto: Plima

Skica za portret

Istinski veliki prozni pisac, koji je srpsku i jugoslavensku književnost obogatio cijelim opusom izvanrednih djela ponovo je, po tko zna koji put, pokazao da kod dignitetnih umjetnika estetsko i etičko idu pod ruku.

Politički pravdoljubiv, neustrašiv i nadasve trajno uspravne kralježnice, Filip David je javno prepoznao današnju Srbiju, tačnije politički režim koji njome upravlja i vlada, kao glavnog faktora destabilizacije cijelog regiona.

Tačno locirajući razliku između stvarne situacije i friziranog prikaza kako to čine vlastodršci preko svojih medija, ugledni je književnik ustvari pokazao da se stvari u Republici Srbiji ne kreću naprijed, da je Vučićeva Srbija samo loši preslik Miloševićeve, kada je taj isti Aleksandar Vučić bio ministrom informiranja. Čovjek koji je tada izučio zanat, danas kreira, ali sad iz despotske, predsjedničke pozicije, medijsku sliku o svojoj vlasti i svom despotizmu. Takvoj medijskoj lažnoj, netačnoj slici današnjeg srpskog društva i države časni Filip David se jasno i glasno suprotstavlja, neustrašivo stavljajući svoju kožu na šiljak nacionalizmom i fašistoidnim šovinizmom zadojene Srbije.

Filip David dokazuje da i poslije Bogdana Bogdanovića postoji Bogdan Bogdanović, kao i da i poslije Radomira Konstantinovića ima tko secirati filosofiju palanke.

Pridružujući se znanstvenoj mudrosti Latinke Perović, književnik Filip David donosi u naše prostore svjetlo lice Srbije iz njenih najboljih demokratskih tradicija! Zato je on glas razuma koji je evidentno potisnut na marginu.

Ali, pobjediće pravda i istina koju propagira ovaj čovjek uspravljene kralježnice!

To priželjkuje sav progresivni svijet i u Srbiji i van nje!

Gradimir Gojer
Autor 22.1.2019. u 10:28