Pozitivne poruke sa susreta Bevande i Dačića

tačno.net
Autor 4.2.2013. u 14:25

Bevanda je saopštio da je potpisan memorandum vezano za evrointegracije, koje su, kako je istakao, razlog za intenzivnu suradnju.

 

Premijer Republike Srbije Ivica Dačić i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, nakon današnjeg susreta u Palati Srbije u Beogradu, saopštili su da je „prioritet prioriteta“ dvije zemlje ekonomska saradnja,  kao i da je dogovoreno da se uspostavi samit dvije vlade koji bi se naizmjenično održavao u Srbiji i Bosni i Hercegovini, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Oni su, nakon bilateralnog i plenarnog susreta, u obraćanju novinarima, kazali da je tokom sastanaka bilo riječi o saradnji dvije zemlje na svim poljima, a posebno u procesu evrointegracija, pitanjima međudržavne granice, readmisije i povratka izbjeglica, ali i svim zajedničkim pitanjima dva susjeda.

Premijer Srbije Dačić rekao je da su razmatrana prioritetna pitanja za građane dvije zemlje i naglasio da „treba izaći iz začaranog kruga 90-ih“.

„Treba tražiti ono što nas spaja, a ne razdvaja. Očekujemo da imamo dobre odnose i sa FBiH, a ne samo sa RS-om.  Spremni smo i za unapređenje tih odnosa“, kazao je Dačić pozdravivši potpisivanje sporazuma tužilaštava BiH i Srbije u vezi s postupcima ratnih zločina.

Dačič je takođe iskazao potrebu dvije zemlje za proširenjem ekonomske i trgovinske saradnje, kako je rekao, u svim oblastima, ali čak i u oblasti odbrane, kao što su obuka, školovanje, ali i vojno-ekonomska saradnja.

On je ponovio potrebu izlaska iz začaranog kruga prošlosti i iskazao potrebu sporazumnog rješavanja svih otvorenih pitanja između dvije države.

Dačić, koji je i ministar policije Srbije, rekao je da je Srbija spremna da potpiše ugovor o izručenju lica, čime će doprinijeti borbi protiv kriminala.  Prema njegovim riječima, treba zaključiti i novi sporazum o readmisiji.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda je, iskazujući zadovoljstvo susretom, rekao da između njega i Dačića ne trebaju posrednici i da je uvijek spreman da sa svojim kolegom i susjedima otvoreno o svemu razgovara.

Bevanda je saopštio da je potpisan memorandum vezano za evrointegracije, koje su, kako je istakao, razlog za intenzivnu suradnju.

Osvrnuvši se na temu neriješenog pitanja granica između dvije zemlje,  on je naveo da se s tim manipuliše i da imaju samo četiri sporne tačke, javio je dopisnik agencije Anadolija.

„Pustićemo stručnjacima da naprave definiciju, a nakon toga, mi ćemo postići politički dogovor“, rekao je Bevanda.

On je takođe kao važan oblik saradnje naveo i angažman za rješavanje pitanja izbjeglica i stambeno nesituiranih lica te je u tom cilju istakao da se zajedničkim apliciranjem kod svih stranih donatora „pravi  pritisak da riješimo pitanja populacije raseljenih osoba“.

Bevanda je izrazio zadovoljstvo povodom potpisivanja sporazuma između tužilaštava dviju zemalja i izrazio nadu da neće biti ugrožena vizna liberalizacija, kako Srbije tako i BiH.

Srbijanski premijer Ivica Dačić je ovom prilikom izrazio očekivanje da će u najskorije vrijeme doći do susreta između srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

AA

tačno.net
Autor 4.2.2013. u 14:25