Poziv na konferenciju: Zahtevi Ekološkog ustanka i promocija Zelene povelje

tačno.net
Autor 7.4.2021. u 12:42

Poziv na konferenciju: Zahtevi Ekološkog ustanka i promocija Zelene povelje

Skupština slobodne Srbije poziva na konferenciju za medije i zainteresovanu javnost koju organizuje Pokret Odbranimo reke Stare planine. Konferencija će biti održana u petak 9. aprila u Beogradu, u velikoj sali Medija centra (II sprat), sa početkom u 13 časova.

Na konferenciji će biti predstavljeni zahtevi protesta “Ekološki ustanak”, koji će se održati 10. aprila 2021. godine u 13 časova ispred Narodne Skupštine, kao i Zelena povelja Skupštine slobodne Srbije.

Prisutnima će se obratiti:

Akademik Vladimir Stevanović, Skupština slobodne Srbije
Prof. dr Zoran Radovanović, Skupština slobodne Srbije
Aleksandar Jovanović Ćuta, ekološki aktivista
Aleksandar Panić, ekološki aktivista
Desimir Stojanov, ekološki aktivista

Skupština slobodne Srbije je, zajedno sa stručnjacima iz akademske zajednice Srbije, izradila Zelenu povelju, koja predstavlja „Ekološki Ustav“ svih građana koji razumeju značaj prirodnih bogatstva.

U narednom periodu, Zelena povelja će biti ponuđena svim ekološkim organizacijama i drugim pokretima, a principi sadržani u njoj moraju postati obaveza ove i svih budućih vlasti u Srbiji, navode u saopćenju.

“Članom 74 Ustava Republike Srbije garantuje se pravo svakom građaninu na zdravu životnu sredinu, i definiše obaveza Narodne skupštine, izvršne i sudske vlasti, ali i svakog pojedinca, da štite svoju životnu sredinu. Danas, međutim, živimo okruženi zemljištem, vazduhom i vodom izuzetno lošeg kvaliteta, što za posledicu ima ne samo uništenje zdravlja stanovništva već i bioloških vrsta sa kojima delimo ovu zemlju. Posledica je to političke korupcije najvišeg nivoa, i nezakonitog i neprofesionalnog postupanja svih kontrolnih mehanizama, pre svih republičkog tužioca, inspekcijskih organa i policije”, kazali su.

Ukoliko institucije ne mogu obezbediti poštovanje principa sadržanih u Ustavu i zakonu, iz Skupštine slobodne Srbije pozivaju građane da ustanu u odbranu prirodnih resursa!

“Pozivamo sve građane da se priključe protestu koji se organizuje 10. aprila u Beogradu ispred zgrade Narodne skupštine, uz poštovanje svih epidemioloških mera.”

Konferencija se može pratiti uživo preko Web portala Medija centra, YouTube kanala i Facebook stranice Medija centra:

Live FB: www.facebook.com/medija.centar/live

Live YT: www.youtube.com/user/MCBeograd

Medija centar: https://mc.rs/uzivo

Obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje propisanog rastojanja u sali, kao i ograničenog broja prisutnih.

tačno.net
Autor 7.4.2021. u 12:42