Predizborna Srbija: Koga tajkuni finansiraju

tačno.net
Autor 12.2.2014. u 11:16

Predizborna Srbija: Koga tajkuni finansiraju

Branka Mihajlović, Slobodna Evropa

Da li će tajkuni biti u središtu ove izborne kampanje u Srbiji? Vučićevi naprednjaci su gradili od početka imidž poštene stranke koja se bori protiv korupcije, protiv tajkuna…Naivno je verovati da slučajno, baš uoči izbora, predsednik Republike posmrtno odlikuje Vericu Barać, ženu koja je svoj život posvetila otkrivanju kanala korupcije i zloupotrebe u privatizaciji koji su doveli do nastajanja tankog sloja tranzicijskih dobitnika, tajkuna i mase tranzicijskih gubitnika, radnika  upropašćenih firmi širom Srbije. Da li je zaista realna slika koja se stvara da u martovskim izborima građani biraju između opozicionih plaćenika u rukama tajkuna i poštenih Naprednjaka?

Primer prvi: Miroslav Mišković je u proteklih desetak dana u svom nedavno otvorenom hotelu “Kraun plaza” održao niz tajnih sastanaka s drugim tajkunima, na kojima je dogovoren plan “60 plus” čiji je cilj maksimalno slabljenje Aleksandra Vučića na narednim izborima”, objavile su jedne tabloidne novine koje se smatraju bliskim Naprednjacima.

Primer drugi: potpredsednica Srpske napredne stranke Zorana Mihajlović izjavljuje  “da će građani 16. marta birati između predsednika Vlade, koji treba da bude Aleksandar Vučić i onih koje će na neki način kupiti tajkuni”, aludirajući na predsednika DS Dragana Đilasa.

Primer treći: Boris Tadić, osnivač Nove demokratske stranke, sebe proglašava vođom antitajkunskog fronta.

Da li će građani zaista  birati između jednog poštenog kandidata za premijera u liku Aleksandra Vučića, sa jedne strane, i njegovog oponenta, ma ko on bio, koga će finansirati tajkuni, kako se to plasira iz štaba Naprednjaka?

Profesor ekonomije Miroslav Prokopijević kaže da je to potpuna besmislica.

“Tako se plaše mala deca. O tome nema govora. Eventualno otkrivanje da neko učestvuje u toj stvari može da poprilično kompromituje neku stranku. Prema tome, ja u te priče ne verujem”, kaže Prokopijević.

Vesna Rakić-VodinelićVesna Rakić-Vodinelić

Profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić kaže da li, ako tajkuni formiraju vlade, to važi i za vladu SNS –SPS? “To je pitanje koje se mora postaviti”, kaže profesorka Rakić Vodinelić.

“Nelogično je da sve stranke budu finansirane, između ostalog, i od tajkuna, a da jedna ne bude”, kaže profesor Prokopijević.

Zloupotreba resursa veći problem

Da li je moguće da tajkuni preliju strankama milione evra u izbornu kampanju pitamo Nemanju Nenadića, programskog direktora Transparentnosti Srbije:

“Mislim da nije moguće govoriti o stotinama miliona evra, to je prevelika suma da se moze sakriti na bilo koji način. Ali je moguće uneti u kampanju manju sumu novca. Mislim da je preuranjeno govoriti o tajkunskom finansiranju, pogotovo ne o finansiranju u nekom velikom obimu, dok kampanja ne bude počela i dok se ne zavrte prvi predizborni spotovi na televizijama. Videćemo, na kraju krajeva, na šta će ličiti ova kampanja, koliko će biti skupa. Ja verujem da će biti znatno jeftinija nego 2012. godine”, kaže Nenadić i skreće pažnju, međutim, na jedan drugi vid moguće zloupotrebe u izbornoj kampanji za koju misli da će biti veći problem od tajkunskg finasiranja kampanje, a to je zloupotreba javnih resursa i promocije onih stranaka koje su trenutno na vlasti kroz takozvane redovne aktivnosti javnih funkcionera.

Šta je ova vlast uradila da promeni nejasna pravila koja omogućavaju finansiranje partija, kako u izbornoj kampanji tako i van nje, bez ikakvog uvida javnosti?

Profesor Prokopijević kaže da su finansije stranaka i dalje vrlo netransparentne, da tu ima mnogo novca koji nije zakonit, i da je vrlo teško nekom poverovati na reč da je njegova stranka vrlo čisto finansirana. Upravo zbog toga što cirkuliše mnogo novca izvan očiju javnosti, kaže Prokopijević.

Što se tiče pravila o finansiranju stranaka, tu se ništa od dolaska Naprednjaka i Socijalista na vlast nije promenilo, kaže profesorka Rakić Vodinelić.

“Ona su ostala ista, isto onako pogodna za dvosmisleno tumačenje i isto bez naročitog efekta i kad se uvtrdi odgovornost stranaka. Isto je kao i do sada”, konstatuje profesorka.

Profesor Prokopijevic podseća da je svojevremeno u Gruziji sprovedena antikorupcijska kampanja, dovedeni su ljudi čistih ruku. Ali kada su, posle nekoliko godina oni pali s vlasti, tek onda se videlo da su i njihove ruke poprilicno “u tegli sa džemom.”

tačno.net
Autor 12.2.2014. u 11:16

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija