PREDSEDNIK DRŽAVE ILI EPISKOP? 

Dr.Sc. Husnija Bitić
Autor 12.1.2019. u 14:38

PREDSEDNIK DRŽAVE ILI EPISKOP? 

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ

Sramota Predsedniče, sram te bilo!

U oktobru 2012. objavljeno je moje pismo upućeno zaštitniku građana sa naslovom: Otkud opštini krsna slava? Nakon nedelju dana javio mi se potpredsednik udruženja Ateista Srbije. Prvo se zahvalio što sam pisao to pismo, uz napomenu da će udruženje preduzeti sve zakonske mere kako bi se odredba Statuta koja određuje krsnu slavu kao praznik opštine Zemun biti brisana.

Ne samo što nije krsna slava uklonjena iz Statuta opštine Zemun, već je pravoslavlje uzelo sve više maha. Sada i glavni grad ima svoju slavu, kada gradski čelnici u društu popova, episkopa i đakona paradiraju ulicama Beograda kada se održava litija. A to šo vređaju osećanja građana koji nisu verski opredeljeni, nikom ništa, važno je litija i da dobijaju simpatije kod patrijarha da im on kaže aferim.

Pre izvesnog vremena na prvim stranicama beogradskih novina objavljena je informacija: U Beogradu će uskoro biti postavljen jarbol visine preko 100 metara, na kome će se vijoriti srpska trobojka. Odluku je donela gradska vlada, Vlada Srbije je podržala, dok je inicijaativa potekla od Aleksandra Vučića.

Po ustavu Srbija je država građana, crkrva je odvojena od države, međutim, član 7. Ustava pokazuje da ono što piše u Ustavu nije istina. Tekst državne himne potvrđuje našu sumnju.

Tekst

Bože pravde, ti što spase
od propasti dosad nas,
čuj i odsad naše glase
i od sad nam budi spas.

Moćnom rukom vodi, brani
budućnosti srpske brod,
Bože spasi, Bože hrani,
srpske zemlje, srpski rod!

Složi srpsku braću dragu
na svak dičan slavan rad,
sloga biće poraz vragu
a najjači srpstvu grad.

Nek na srpskoj blista grani
bratske sloge zlatan plod,
Bože spasi, Bože hrani
srpske zemlje, srpski rod!

Nek na srpsko vedro čelo
tvog ne padne gneva grom
Blagoslovi Srbu selo
polje, njivu, grad i dom!

Kad nastupe borbe dani
k’ pobedi mu vodi hod
Bože spasi, Bože hrani
srpske zemlje, srpski rod!

Iz mračnoga sinu groba
srpske slave novi sjaj
nastalo je novo doba
Novu sreću, Bože daj!

Otadžbinu srpsku brani
pet vekovne borbe plod
Bože spasi, Bože brani
moli ti se srpski rod! [1]

Pre par godina selektor futbalske reprezentacije Srbije Siniša Mihajlović je obavezao fudbalere reprezentativce da, na glas pevaju himnu, kada se ona izvodi pre početka utakmice. Adem Ljajić je odbio da peva, Mihajlović ga je isključio iz reprezentacije.

Uoči pravoslavnog Božića, šestog januara, predesednik Srbije unosi badnjak u zgradu predsedništva države. To je činio i pre njega Tomislav Nikolić, koji pre nego što je postao predsednik počeo je štrajk glađu, a koji je prekinuo na molbu srpskog patrijarha, za ljubav pravoslavlja?

Šta se može reći posle svega ovoga, da li je Republika Srbija stvarno država građana? Da li je crkva odvojena od države? Sprovođenje u život ustavne regulative pokazuje drugačije, pokazuje da je moja teza tačna. Srbija na papiru je država građana, a u stvarnosti nije.

Gospodin Vučić, a ne samo on (već i svi drugi državni funkcioneri),  treba da misli malo više pre nego preduzme ovakve aktivnosti. Gospodin Vučić, nije predsenik samo Srba pravoslavaca, već svih državljana Srbije. Šta će reći muslimani na to, katolici, ateisti…? Zna li Vučić da to što radi je protiv Ustava, a on se svečano obavezao da će štititi Ustav?

Sramota predsedniče, sram te bilo! Obavezao si se da poštuješ Ustav Srbije a obilato kršiš njegove odredbe. Pred ustavom svi građani, bez obzira na veru, politička opredelenje, obrazovanje, pol, imovno stanje… su ravnopravni. Predsenik države ima pravo da slavi Božić, ali ne u državnim prostorijama, versko opredeljenje je privatna stvar, ne državna obaveza.

U nastavku prenosim teksat objavljen u listu Informer, 06.01.2019.g.

TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ

(FOTO) VUČIĆ UNEO BADNJAK u zgradu Predsedništva, uskoro će se obratiti građanima
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uneo je danas badnjak u zgradu Generalnog sekretarijata predsednika Republike na Andrićevom vencu

Badnjak su zajedno sa predsednikom uneli gosti iz regiona među kojima su predsedavajući i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac, predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji i poslanik Sobranja Republike Makedonije Ivan Stoilković.

TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ

Službi koja je počela nešto posle osam časova prisustvuju i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ

TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ

Tu su i predsedavajući i srpski predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić, predsednik Demokratske narodne partije Crne Gore Milan Knežević i gospodin Goran Danilović, Crna Gora.

Vučić će nakon službe održati sastanak sa gostima iz regiona, posle čega će se obratiti medijima.

Dr.Sc. Husnija Bitić
Autor 12.1.2019. u 14:38