Premijera plesne predstave MARKO u Beogradu

tačno.net
Autor 13.2.2020. u 12:33

Premijera plesne predstave MARKO u Beogradu

Premijera Savremene plesne predstave MARKO bit će izvedena 14.02.2020. godine u 20h u Teatru Vuk u Beogradu.

“Plesna predstava Marko istražuje odnose između mužjaka i ženki u mačoističkom svetu koji smo nasledili od naših balkanskih predaka. Kao tekstualni predložak koristi se narodna epska pesma Marko Kraljević i Vila. Tabu je i izazov reinterpretirati nacionalno nasleđe na kojem cela naša zajednica gradi svoj rodni i polni identitet. Ipak anonimni/kolektivni narodni pevač nudi mnogo više materijala od apoteze navodno prirodne i konstruktivne mužjačke dominacije i ženkine submisivnosti. Predstava pruža katalog muško – ženskih odnosa konstruisanih oko pojmova kao što su moć, nadmoć, predator, plen, žrtva, zamka, mimikrija, lov, pokoravanje, predaja, seksualnost, iščekivanje… Ovi odnosi i pojmovi se pred gledaocem pokazuju u novom svetlu. Neočekivaim sledom i neočekivanim preokretima priča o “kraljevićima” i “vilama” posmatrača vodi u zbunjujuće predele seksualnosti i seksualne borbe među polovima. Zadire se duboko u srž međuljudskih odnosa u kojima se koprcamo danas i ovde, u kojima se ne osećamo poštovano ili se ne osećamo pošteno. Arhaični odnosi ne mogu da se apliciraju na savremene članove zajednice, ipak zbog sopstvene nesigurnosti nismo spremni da prihvatimo nove. Da li naš mentalitet/zajednica glorifikuje arhaične mačoističke odnose zato što oni drže zajednicu na okupu ili slabosti našeg mentaliteta/zajednice i dalje drže samu zajednicu u kavezu mačoističkih odnosa?” Aleksandar Nikolić, reditelj.

Autor projekta MARKO – savremena plesna predstava je Ana Krstajic, jedna od najistaknutijih mladih kompozitora u Srbiji. Njena muzika se izvodila u regionu kao i u Rusiji, Nemačkoj, Italiji, Francuskoj, Sloveniji, Grčkoj, Velikoj Britaniji i u Sjedinjenim Američkim Državama. Nakon završenih osnovnih i master studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu pod mentorstvom prof. Isidore Žebeljan, kao i master studija na renomiranom Berkli Muzičkom Koledžu (Berklee College of Music, Master of Music in Scoring for FIlm, TV and Video Games 2018), aktivno se bavi komponovanjem klasične i primenjene muzike u Srbiji i u inostranstvu. Tokom poslednjih godinu dana Anin rad se mogao čuti na projektima kao što su TV serije Besa (Prva Srpska TV) i Žmurke (RTS 1), kratki filmovi Pokoravanje (Srbija), 3 Years 1 Night (Poljska), igrani film Heroji (Srbija), dokumentarni filmovi KREKA (Srbija) i Hooked On (Kina, Srbija) pozorišna predstava Vrteška (Boško Buha) i drugim. Trenutno radi kao Lead Composer u studiju Devotion Studios na video igri Heroic kompanije Nordeus i kao asistent kompozitora u muzičkom studiju Sonic Tree u oblasti industrija filma, TV serija i advertising-a.

Muzika – Jana Rančić – vokalna interpretacija i gudačkog orkestra Ensemble Metamorphosis pod vođstvom Saše Mirković, orkestrom diriguje Ivan Markovich.

Autorski tim projekta čine:

Nikola Pavlović – Koreograf
Ana Krstajić – Kompozitor
Alexander von Hundenberg – Reditelj
Igor Jagych – Kostimograf

U projektu učestvuju:

Mila Stijak – repetitor
Ana Spremić – organizator

Igrači:

Branko Mitrovic
Jakša Filipovac
Jovana Grujić
Bisera Dimčeva
Sandra Milošević
Tijana Koprivica
Katarina Bućić
Ljubica Nešić
Luka Stojković
Vanja Halupa

Ulaz na predstavu je slobodan. Besplatne ulaznice možete preuzeti u Novom prostoru Instituta za umetničku igru ili na biletarnici Teatra Vuk.

Projekat je realizovan zahvaljujući podršci Instituta za umetničku igru, Gradskog Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i Srbija stvara / Serbia Creates.

tačno.net
Autor 13.2.2020. u 12:33