PROMJENA KONCEPTA POLITIKE KAO USLOV POMIRENJA

Zlatko Serdarević
Autor 19.3.2017. u 12:08

PROMJENA KONCEPTA POLITIKE KAO USLOV POMIRENJA

Foto: Zlatko Serdarević

Zanimanje za javnu tribinu, u organizaciiji Mostarskog kruga, na kojoj je nastupio Čedomir Jovanović, predsjednik Liberalne stranke Srbije, bilo je izuzetno veliko. Rejting ovog političara svakako da je bio presudan za takav odziv publike. Tema javne tribine “Kako do pomirenja u regionu” otvorila je i niz drugih pitanja koja su se nametnula s obzirom na njenu kompleksnost.

ČEDO PUBLIKA

Čedomir Jovanović je konstatovao da su se vjekovima sva tri naroda međusobno uvažavala, poštivala i dijelila iste ili slične sudbine. Međutim, politike su devedesetih godina učinile strahovitu grešku ne znajući naći političko rješenje za nastalu krizu.

– Ovo je čudan razgovor  i volio bih da razgovaramo o tome kakva su moja iskustva kao mostarskom zetu. Dosta je čudno da mi razgovaramo kako do pomirenja. Kad smo se to mi razišli? Kad se mi to nismo razumjeli? Kad smo mi to poželili da živimo svoj život na račun nekog drugog života? Da li će biti novog rata, neće li biti novog rata, s kim će biti rata s kim neće biti rata, da li će Rusi napasti Ameriku, a Amerika napasti Rusiju. Šta se dešava u Ukrajini a šta u Turskoj? Šta je bilo u Makedoniji, šta će biti na Kosovu? Da li će voz da ode ili neće da ode? šta će biti ovdje u Bosni? Da li će Ivanić postrojiti bataljon ili neće? Šta će biti sa referendumom i poslije njega? Činjenica je da je upravo to naša svakodnevnica i zapravo  argument da pričamo o pomirenju iako se mi nikad nismo svađali. Ako mi, koji se nikad nismo svađali, ne budemo  pričali o normalnom životu u miru onda će oni koji se nikad nisu pomirili, jer to ne žele, biti u prvom planu.  Mi ćemo tada biti samo njihovo topovsko meso, zaključio je Čedomir Jovanović, optužujući sve one koji su odustali od političkog rješenja krize.

– I da, za devedesete godine zna se ko je odgovoran, čak postoje i imena. To su lideri naroda koji su bili nesposobni da na bilo koji drugi način vode svoje  društvo  osim na na način kojim su pokušali  to uraditi kroz rat i zločine. Ne  mislim da su u tome svi jednako odgovorni,  ali mislim da se ne može tražiti odgovornost za ono što se desilo u nekom društvu tek tako, istakao je Jovanović.

– Jedna zemlja je sistematski uništavana da bi se stvorio prostor za ono što je nakon toga došlo. Šta danas imamo kao epilog nakon trideset  godina? Imamo  nefunkcionalnu BiH koja je ustvari država na silu zbog toga što to primirje traje 22 godine. Niko od 1995. godine nije razmišljao o 2017. godini. Vi živite u gradu u kome izbora nije bilo već deset godina. Oni tamo u Briselu kažu, možda njima izbori nisu ni potrebni, oni mogu ko zna koliko dugo tako. A visoki predstavnik je prespavao referendum, pa je prespavao 9. januar pa  je prespavao deset godina u Mostaru bez izbora.

ČEDO SAM ZA STOLOM

Čedomir Jovanović je postavio retoričko pitanje zašto je to tako,  i konstatovao je da je razlog nepostojanje novog koncepta, nove politike. Apelovao je na inicijative u lokalnim zajednicama jer iz vrhova nema zrelih vizija. Založio se za slobodno političko tržište a ne hermetičko koje odbija svaku dobru i razumnu ideju.

– Možda bi se neka djeca bavila politikom na drugačiji način. Dolazilo bi do promjena, pojavile bi se neke nove ideje. Ne bi bilo sve tako statično kao što je na žalost danas. I ta činjenica da se ovdje ništa ne mijenja da  je koncept nepromijenjen svo vrijeme je zapravo odgovor na pitanje kako do pomirenja. To moramo promijeniti. Naše vjere i naše različitosti su naše bogatstvo. A ne razlog za vječiti život u rovovima. Hoćemo demokratiju, hoćemo pluralizam, hoćemo slobodno političko tržište, neke nove ideje. Neće to niko donijeti  u Mostar  ni u Bosnu ni u Banjaluku, potvrdio je Jovanović.

Iznio je svojem mišljenje o razlozima zbog kojih se koči normalan život.

– Zašto danas nema Srba u Mostaru. Pa ne samo zato što su otišli što su devedesetih stradali u ratu pa su naputili ovo područje. Kad bi se Srbi vratili u Mostar i u Sarajevo, pa čemu bi onda služila RS. To bi bio dokaz da je moguć neki normalan život. Gurnuli su nas u sukobe a onda su se u Hagu sjajno slagali jedni s drugima.  A to što nam se desilo jeste zbog toga što nismo imali uređen odnos na taj način da bude dominantna pamet i da se postavi cijena politike koja se vodi. To ovdje nikada nije bilo nešto čemu se poklanjala pažnja.

Kazao je kako niko više nema vremena za rješavanje naših problema jer je svijet bremenit svojim brigama.

– Mi smo prepušteni sami sebi a kad smo sami sa sobom onda smo najgori prema sebi. To je naša velika istina. Ono što treba da radimo svodi se na jednu stvar. Da radimo na svojim nedostacima, na svojim manama. Svako je toga svjestan. Ja znam šta su problemi Srbije. Ona  mijenja lidera ali nema snagu da promijeni koncept i to je koncept koji je dominantan posljednjih trideset godina, akcentirao je Jovanović.

U jutarnjim satima Čedomir Jovanović je posjetio domaćine u Centru za mir i multetničku saradnju gdje se interesovao za rad Centra i Mostarskog kruga.

  ČEDO U CENTRU

– Imate puno razloga da budete ponosni na Centar za mir i Mostarski krug. To je jedan vrsta iskrenosti i dobrote,  koja je na kraju najvažnija. Beskrajna energija, puno dobre volje, neprocjenjivo, kazao je Jovanović.

Klub skakača u vodu Mostar, dočekao je srdačno svog gosta kome je kao dragom prijatelju priređeno iznenađenje – skok mladog  “Ikara” sa Starog mosta.

ČEDO SA SKAKAČEM

U prostorijama kluba Emir Balić mu je poklonio svoju knjigu.

ČEDO SA EMIROM

Narednog dana Jovanović je posjetio gradilište Saborne crkve, obišao je Staru crkvu i grobove Alekse Šantića i porodice Svetozara Ćorovića, nakon čega ga je u Vladičinom dvoru primio đakon Branislav Rajković. Tom prilikom upoznao ga je sa procesom povratka Srba u dolinu Neretve i o radu škole koja djeluje u okrilju SPKD Prosvjeta-gradski odbor Mostar.

Zlatko Serdarević
Autor 19.3.2017. u 12:08