REKOM mreža pomirenja: “‘Oluja’ – dan sećanja na žrtve i proslava pobede”

tačno.net
Autor/ica 6.8.2021. u 13:20

REKOM mreža pomirenja: “‘Oluja’ – dan sećanja na žrtve i proslava pobede”

Foto: Arhiv

Iz REKOM mreže pomirenja osvrnuli su se na ovogodišnje obeležavanje dana sećanja na žrtve hrvatske operacije „Oluja“ u Srbiji i proslava hrvatskog državnog praznika, Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana branitelja te su istakli da su ova obilježavanja protekla u znaku političkih poruka koje su još više smanjile prostor za samokritičko preispitivanje prošlosti i priznavanje žrtava, bez obzira na veru i etničku pripadnost.

“Hrvatska je donela obećani Zakon o civilnim žrtvama rata, ali se porukama o nestalim i kritikom prava i prakse Haškog tribunala u vezi sa zapovednom odgovornošću udaljila od obaveze da kao članica EU promoviše regionalno pomirenje. Poruke i stavovi predsednika Srbije, izrečeni pojačanom nacionalističkom retorikom, povezujući žrtve „Oluje“ i Jasenovac istorijskom nepravdom prema Srbima, ne čine dobro ni Srbiji, ni žrtvama „Oluje“, koje još uvek pamte mobilizaciju i prisilno upućivanje na Kosovo”, kazali su iz REKOM-a.

U Srbiji je dan sećanja na žrtve hrvatske operacije „Oluja“ obeležen spotom sa kamom kao simbolom srpskog identiteta, predstavom koja povezuje stradanje u Jasenovcu i „Oluju“ i odlučnim stavom predsednika Srbije da se „neće izvinjavati onima koji su ubili desetine i stotine hiljada Srba“.  Ceremoniju u izbegličkom naselju Busije u Batajnici režirao je Dragoslav Bokan, komandant paravojne grupe „Beli orlovi“ iz devedesetih, stoji u saopćenju.

“Na skupu, koji je patrijarh Porfirije nazvao pomenom, nije bilo političke pažnje za njegove razumne i važne reči. Patrijarh je upozorio da zlopupotrebe žrtava produbljuju spiralu sukoba, da matrica zapomaganja zatvara (društvo) u trajno bespomoćno stanje žrtve. ‘Narativ žrtve kao jedini mogući ne može biti pokretač, izvor nadahnuća’ – bila je važna poruka patrijarha Porfirija.

Patrijarh je molio za ‘nevino postradale strašnih avgustovskih dana 1995. godine’ ali i za  ‘sve nevino pobijene u gradovima i selima, ulicama i njivama, u kućama i stanovima’. Predsednik Srbije je veliku pažnju posvetio novom srpskom identitetu, u koji su, kako on to vidi, ugrađene kolone, zbegovi, ubistva na Petrovačkoj cesti i namera da Srba u Hrvatskoj više nema, ali i Jasenovac, Jadovno, „svaka jama, svaki malj i svaka kama“ koji su bili posledice te iste politike, istrebljenja Srba, pedeset godine ranije”, dodali su.

Predsednik Srbije imao je, kako kažu, posebnu poruku za kritičare „ratnih heroja“. Upozorio je da neće dozvoliti „bilo kome u Srbiji da gazi nad onima koji su čuvali i štitili i Srbiju, i srpsko ime i prezime više nego bilo ko drugi“.

U REKOM-u su se osvrnuli i na obilježavanje u Hrvatskoj, ovogodišnju proslavu pobede, Dana domovinske zahvalnosti i Dana branitelja, koja je, kako naglašavju, protekla u znaku priznanja vojsci i policiji za Domovinski rat, za koji je predsednik Sabora Hrvatske Gordan Jandroković rekao da je „stijena na kojoj počiva hrvatska država“, i oštrih poruka u vezi  sa prošlošću, upućenih Srbiji i Bosni i Hercegovini.

“Predsednik Zoran Milanović je posebno poručio da nije dobro da u BiH podižu optužnice protiv hrvatskih ratnih zapovednika. Hrvatska neće suditi svojim ratnim zapovednicima – ‘taj film ne bute gledati’, upozorio je predsednik Hrvatske. Srbiji je poručio: ‘Ne možemo odustati od potrage za nekoliko tisuća ljudi, ili barem 2.000 za koje ne znamo gdje su i ne možemo pristati na to da se s njima izjedančuju ljudi koji su navodno nestali i u Hrvatskoj, ali su druge nacionalnosti.’

Premijer Andrej Plenković je naglasio značaj rešavanja sudbine nestalih: ‘Otkrivanje istine o nestalima, procesuiranje ratnih zloćina i dosezanje pravde je naša trajna dužnost. Zato simboličke geste iskazane prošle godine nastavljamo provoditi vođeni politikom pomirbe, suživota i razumijevanja, uz poštivanje povijesne istine i izražavanja pijeteta svim nedužnim žrtvama, ali nećemo dopustiti da se dovodi u pitanje legitimnost ,Oluje’, ni obrambeni karakter rata’. Preporučio je Srbiji da ‘napusti jalovu politiku prošlosti, da se suoči sa svojom odgovornošću i okrene politici pomirenja i budućnosti'”, stoji u saopćenju.

Zabrinjavajuće je da žrtve ratova 90-tih nisu popisane i da među liderima postjugoslovenskih zemalja nema politički zrelih i odgovornih da se okupe oko te civilizacijske i istorijske obaveze, zaključili su iz REKOM mreže pomirenja.

tačno.net
Autor/ica 6.8.2021. u 13:20