Ružica Sokić, gluma do poslednjeg daha

tačno.net
Autor/ica 19.12.2013. u 21:21

Ružica Sokić, gluma do poslednjeg daha

Filmska, pozorišna i televizijska glumica Ružica Sokić preminula je u Beogradu u 79. godini. Igrala je na scenama skoro svih beogradskih pozorišta. Glumila je u oko 40 filmova. Dobila je brojne nagrade. Kolege je se sećaju kao vedre i sjajne osobe koja je celim bićem bila posvećena glumi.

Karijeru je počela davne 1957. godine, u filmu “Doktor”, a onda se ređaju klasici “Kad budem mrtav i beo”, „Žuta“, “Bokseri idu u raj”, “Užička republika”, “Savamala”.
Igrala je do poslednjeg daha, kaže za RSE glumac Predrag Ejdus.

„Ona je glumica koja je vrlo širokog dijapazona, glumica koja je bila apsolutno celim svojim bićem i životom posvećena glumi. Imao sam priliku da radim sa njom nekoliko puta, a naročito pamtim naš rad u poslednjem komadu Ace Popovića „Baš bunar“ gde smo bili direktni partneri i od tada je naše prijateljstvo još više poraslo. Ona je bila apsolutno sjajan partner i divan čovek. Mislim da je bila retka glumica i ono što je meni najviše imponovalo kod nje je taj njen fanatizam i histrionska želja za scenom i stvaranjem vrlo različitih likova“, kaže Ejdus.

Najveće uspehe ostvarila je glavnim ulogama u filmovima “Žuta“ i “Kad budem mrtav i beo“.

VIDEO: Iz filma Žuta

Dobila je dve Dve Sterijine nagrade za glumu dve Zlatne Arene u Puli, statuetu “Joakim Vujić“, nagradu “Žanka Stokić”. “Dobričin prsten“. Ovo su samo neke od nagrade koja je Ružica Sokić dobila tokom svoje duge karijere.

Glumica Danica Maksimović priseća se zajedničkog rada:

„Uz nju sam zaista i dosta učila i sazrevala kao glumica. Ona je bila specifična i u radu, uvek je imala neke ideje koje su se na setu uvek sa smehom završavale. Imala je taj duh vedar, u komedijama naročito“, rekla nam je Danica Maksimović kojoj je Ružica Sokić u filmu „Tesna koža“ igrala majku a u seriji „Jelena“ dadilju.

Predrag Ejdus pamti replike iz komada Baš bunar.

„U jednom momentu nas dvoje se obraćamo jedno drugom sa `srećice` i tako da kad god me ona vidi ili ja nju mi smo jedno drugog oslovljavali `gde si srećice` jer smo zaista briljantno sarađivali a i bilo je jako duhovito. Eto, moja srećica je otišla, ali ću je se sećati uvek sa smeškom, pamtiću je kao jednu vedru i sjajnu osobu“, kaže Ejdus.

tačno.net
Autor/ica 19.12.2013. u 21:21