SAD upozorile Tiranu da se ne miješa u poslove Srbije

tačno.net
Autor 16.2.2013. u 12:44

SAD upozorile Tiranu da se ne miješa u poslove Srbije

Sjedinjene Američke Države upozorile su lidere u Albaniji da prestanu sa potpirivanjem nacionalizma i da se ne miješaju u poslove Srbije, prenosi agencija Rojters pismo Stejt departmenta upućeno Ministarstvu spoljnih poslova Albanije.

Administracija u Vašingtonu reagovala je nakon što su iz Albanije, pred junske izbore, sve češće počele da se čuju nacionalističke izjave, usmjerene prema susjednim državama, u kojima žive milioni Albanaca.

Rojters podsjeća da je prošlog novembra šef grčke diplomatije bojkotovao proslavu sto godina od formiranja albanske države, zbog izjava premijera Salija Beriše o albanskim zemljama, a isto je uradio i predsjednik Makedonije.

U dopisu upućenom albanskom ministarstvu, Stejt department navodi da se lideri te zemlje zaglibljuju u potencijalno opasnu priču, s obzirom na istoriju etničkih konflikata na Balkanu, prenose beogradski mediji.

“Takve izjave neće samo promovisati još zapaljivije ponašanje i odvratiti region od svojih prioriteta, već će potencijalno podstaći nasilje, ugroziti mir i stabilnost i uticati na naše odnose”, navodi se u američkom pismu.

Još otvorenije, rečeno je albanskim političarima da se ne miješaju u poslove Srbije.

Rojters dodaje da je portparol Ambasade SAD u Tirani odbio da komentariše taj dopis.

Tagovi:
tačno.net
Autor 16.2.2013. u 12:44