Samit 16+1 nastavljen, slede međunarodni sporazumi

tačno.net
Autor 17.12.2014. u 12:38

Samit 16+1 nastavljen, slede međunarodni sporazumi

Foto: voa

Samit 16+1, Kine i zemalja centralne i istočne Evrope nastavljen je u sredu u Beogradu.

Od ranih jutarnjih sati, drugi dan Samita obeležili su bilateralni sastanci sa šefovima vlada učesnica koje premijeri Kine i Srbije održavaju na neznatnoj udaljenosti. Kineski premijer Li Kećijang u beogradskom Hajatu, a premijeer Srbije Aleksandar Vučić u Palati Srbija.

Premijer Srbije se ovde već sastao sa mađarskim kolegom Viktorom Orbanom, posle čega su prešli u Hotel Hajat gde su održani i razgovori sa kineskim premijerom, kojima su se pridružio i Nikola Gruevski, makedonski premijer.

Potom su, ponovo u Palati Srbija, razgovaralii Vučić i Gruevski.

Odmah posle usledio je Vučićev susret sa albanskim premijerom Edijem Ramom, nešto više od mesec dana nakon njegovog boravka u Srbiji koji je zapamćen po nizu diplomatskih incidenata.

Tokom popodneva u 15 sati, nakon završetka samita, otpočinje zvanična poseta Srbiji premijera Kine Li Kećijanga.

Biće mu upriličen svečani doček uz državne i vojne počasti pred Palatom Srbija, posle čega se održava bilateralni susret Srbija-Kina.

Kako je najavljeno,  biti će potpisani brojni međunarodni sporazumi, a jedan od njih je i rekonstrukcija pruge Beograd-Budimpešta, zajednički projekat Kine, Srbije i Mađarske.

Potom će se medijima obratiti premijeri Kine i Srbije, čime se završava drugi dan boravka u Beogradu kineskog premijera.

tačno.net
Autor 17.12.2014. u 12:38