Saopštenje Zrenjaninskog socijalnog foruma: Sprečiti nasilje u Vojvodini

tačno.net
Autor/ica 19.4.2018. u 09:57

Saopštenje Zrenjaninskog socijalnog foruma: Sprečiti nasilje u Vojvodini

Cilj Mitinga u Hrtkovcima, koji je najavila Srpska radikalna stranka, je obnova fašističke prakse etničkog čišćenja. Posle ratova devedesetih svakome je jasno kakve  su posledice šovinističkih ekstremizama.

Desni ekstremisti nastoje da iskoriste siromaštvo u kome živi dobar deo stanovništva Srbije, kako bi za sve nedaće okrivili pripadnike drugih naroda.

Do masovnih mobilizacija na ultradesnoj osnovi dolazi kada ekonomski i politički sistemi nisu u stanju da generišu zadovoljavajući nivo socijalne sigurnosti. Državni organi dužni su da energičnom akcijom spreče novo izazivanje nasilja u Vojvodini, kako desni ekstremizam ne bi postao masovni pokret.

Podsećamo da prema Zakonu o javnom okupljanju okupljanje nije dozvoljeno:

1) kada postoji ugrožavanje bezbednosti ljudi i imovine, javnog zdravlja, morala, prava drugih ili bezbednosti Republike Srbije;

2) kada su ciljevi okupljanja usmereni na pozivanje i podsticanje na oružani sukob ili upotrebu nasilja, na kršenje ljudskih i manjinskih sloboda i prava drugih, odnosno na izazivanje ili podsticanje rasne, nacionalne, verske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti.

Pozivamo sve građanke i građane, političke i druge organizacije da se angažuju na suzbijanju svih šovinizama, kako bi se očuvao mir u pokrajini. Trenutno dobri međunacionalni odnosi u Vojvodini jedina su pozitivna tekovina promena koje su nastupile posle pada režima Slobodana Miloševića.

Zrenjanin, 19.4.2018

tačno.net
Autor/ica 19.4.2018. u 09:57