Sara Sguotti u Institutu za umetničku igru

tačno.net
Autor 3.5.2017. u 11:59

Sara Sguotti u Institutu za umetničku igru

Sara Sguotti pedagog iz Italije će u Institutu za umetničku igru tokom maja meseca održati gostujuća predavanja iz predmeta Savremena igra.

Umetničkom igrom počela je da se bavi sa tri godine u školi u Padovi. Studirala je vajarstvo i dekoraciju na Akademiji likovnih umetnosti u gradu Frosinone. Napustila je amaterski ambijent i počela samostalno da studira, učestvujući u mnogobrojnim radionicama i seminarima.

Studirala je sa umetnicima kao što su Anton Lachky, Peter Jasko, Rasmus Olme, Bruno Caverna, Corinne Lanselle, Piergiorgio Milani, Omid Ighani, Dominique Lesdema, Mauro Astolfi, Samuele Cardini, Bruce Ikanji, Virgilio Sieni, Konstandina Efthimiadou (Koka), German Jauregui, Laura Aris, Wim Vandekeybus, Damien Jalet, David Zambrano, Peeping Tom, Loris Petrillo, Edivaldo Ernesto, Iris Eres,Thomas Lebrun, Milan Herich, Martin Kilvady, Arkadi Zaides, Rootlessroot, Giulia Mureddu, Emio Greco, Alessia Gatta, Milan Tomasik, Clara Furey, Samuel Leufevre, Jan Fabre, Eulalia Ayguade Farro.

Od 2008. godine član je plesne trupe Ritmi Sotterranei, koju vodi Alessia Gatta.

Predstave: Silizium (2008); Il giardino dei pesci (2008); Sospeso tra le correnti (2008); Like a doll (2009); L’ospite inquietante (2009); Non vedo, non sento, non parlo (2010); CEMENTO (2011); Mi arrendo (2012).

Od 2012. godine radi u plesnoj trupi Virgilio Sieni. Kao član ove trupe radila je na projektima kao što je BOSCHETTO, komad koji su režirale ona i Ramona Caia za plesni Bijenale u Veneciji 2014.godine; desetodnevnu improvizaciju koja je trajala 4 sata svakog dana i igrala se u fantastičnoj šumi u Veneciji da bi se dočarao duh bajki.

U sklopu Bijenala arhitekture u Veneciji 2014. godine izvela je duet PIETA sa Nicola Simone Cisternino tokom izložbe/performansa VANGELO SECONDO MATTEO. U Marseju, gradu kulture 2013. godine, učestvovala je u projektu TRE AGORA at Mucem sa 60 plesača amatera. Učestvovala je u predstavi LA MER u LAC Luganu uz muziku Debisija koju je izvodio stalni orkestar pozorišta 2016. godine. Od 2015. godine član je i trupe Anton Lachky. Sarađivala je na predstavi SIDE EFFECTS (2015), sa kojom je trenutno na turneji.

Ostali projekti

Radila je na projektu sa Arkadi Zaidesom za Bijenalu plesa u Veneciji 2013. godine. Zajedno sa Valerie i Tono Lachky uradila je dvonedeljni projekat za festival Deltebre Dansa, 2013. godine. Počela je da sarađuje sa cirkuskim rediteljem Roberto Magrom 2016. godine na savremenom cirkuskom izrazu, baveći se kvalitetom pokreta i istraživanjem. Sarađuje na projektima LIFE za univerzitet Codarts u Roterdamu, DIA u Flic Scuola di Circo u Torinu, UN MINUTO Esac Ecole superiore du Cirque u Briselu. Počela je samostalno da radi 2016. godine i dobitnik je nagrade Corto in Danza u junu iste godine za svoj solo nastup S. solo. Takođe, radi na novom grupnom projektu sa Nicola Simone Cisternino, stvaraju duet, koji je trenutno u fazi istraživanja. Imala je ulogu u rimejku filma Dario Argenta Suspiria, koji je režirao Luca Guadagnino. Ona je i deo glumačke ekipe, u plesnoj i glumačkoj ulozi, a plesni materijal stvara sa ostalim plesačima koje vodi reditelj Damien Jalet.

www.youtube.com/user/0pathos0

www.iui.rs

www.facebook.com/institutzaumetnickuigru/

Tagovi:
tačno.net
Autor 3.5.2017. u 11:59