Za jedinstveno delovanje opozicionih snaga – protiv režima koji je preoteo državu od svih nas

Skupština slobodne Srbije: Apel građanima, pokretima i opozicionim strankama

tačno.net
Autor 15.3.2021. u 12:16

Skupština slobodne Srbije: Apel građanima, pokretima i opozicionim strankama

Skupština slobodne Srbije, zajedno sa predstavnicima opozicije koja je bojkotovala izbore, radila je mesecima na platformi za pregovore o izbornim uslovima. Smatrali smo da upravo ove opozicione stranke imaju kredibilitet za formulisanje zahteva budući da je uspeh bojkota uslovio nelegitimnost vlasti u Srbiji, zbog čega je vlast prisiljena da pristupi pregovorima pod okriljem Evropskog parlamenta. Dodatno, to su stranke koje nisu pogazile Sporazum sa narodom koji je iznikao iz masovnih građanskih protesta, a za razliku od stranaka kojima su prethodni izborni uslovi bili prihvatljivi, naglasili su iz Skupštine slobodne Srbije.

Eksperti iz Skupštine slobodne Srbije, uz široke konsultacije sa brojnim stručnjacima i  relevantnim stručnim organizacijama (BIRODI, CRTA, izveštaji međunarodnih tela o integritetu izbornog procesa u Srbiji), radili su na Platformi u saradnji sa predstavnicima Stranke slobode i pravde, Narodne stranke i Dveri, kao i sa Demokratskom strankom. Posvetili smo se i usaglašavanju dva nacrta platforme i snažnom podsticaju drugim opozicionim strankama da ujedinjeno stanu iza jednog dokumenta stranaka sa najvećim kredibilitetom, stoji u njihovom saopćenju.

“Članovi Skupštine slobodne Srbije smatraju da mora postojati jedna pregovaračka platforma i dva stručna pregovarača koji bi predstavljali opozicionu javnost u budućim pregovorima. Na ovaj način pokazala bi se ujedinjenost i snaga svih društvenih elemenata koji žele normalnu državu. Drugačiji pregovarački format imali smo priliku da vidimo tokom prošlogodišnje simulacije pregovora i nezakonito sprovedenih izbora. Videli smo i rezultate koji su jedino odgovarali uzurpatoru vlasti i naših života.

Skupština slobodne Srbije, u ovom strašnom vremenu divljanja narko-kartela, ubistava, zastrašivanja i poniženja, poziva sve iskrene opozicione stranke, pokrete i građane da stanu iza jedinstvenog predloga o jednoj platformi i dva pregovarača kako bi se izborili za prava građana i izgradnju evropske Srbije. Smatramo da izborni uslovi nisu stranačko pitanje, već se tiču građana i njihovih prava da glasaju slobodno – da budu informisani kroz profesionalne medije i oslobođeni ucena i pritisaka na biračkim mestima.

Političke i ideološke razlike u današnjoj Srbiji nisu bitnije od građana i nezavisnih institucija.”

Kako dalje navode u saopćenju opozicione stranke, pokreti i građani imaju istorijsku odgovornost prema precima i potomcima da spreče nestajanje, prodaju i zagađenje sopstvene države. Sopstvene razlike politički akteri moraju prevazići zbog građana koji su u poslednje tri godine protestovali u više od sto gradova, koji su 13. aprila došli na veliki miting iz cele Srbije, bili prebijani, hapšeni i otpuštani. Nesporno je da samo jedinstveno delovanje svih slobodnomislećih opozicionih snaga može dovesti do oslobađanja od režima zasnovanog na kultu jedne ličnosti koja je preotela državu od svih nas.

“Više platformi i nejedinstven nastup opozicije odgovaraju samo trenutnom autokratskom režimu. Skupština slobodne Srbije, shodno postignutom dogovoru, neće iznositi bilo kakve komentare o tome kako smo i zašto dospeli u ovu situaciju, ali moramo još jednom pozivati na ujedinjenje svih progresivnih snaga radi vraćanja elementarnih građanskih prava garantovanih Ustavom, zakonima i međunarodnim standardima.

Apelujemo na političke stranke da još jednom razmotre ovaj glas političkog razuma i prihvate ponuđeni predlog jedne platforme i dva pregovarača.”

Moramo zajedno. Menjajte vlast, nemojte menjati državu!

U ime Skupštine slobodne Srbije,

Čedomir Čupić, profesor Univerzitet u Beogradu u penzijii
Božo Prelević, advokat
Dušan Teodorović, profesor Univerziteta u Beogradu, član SANU
Biljana Stojković, profesorka Univerziteta u Beogradu
Milica Kralj, rediteljka
Savo Manojlović, pravnik
Zoran Radovanović, profesor Univerziteta u Beogradu u penziji
Goran Marković, reditelj
Vida Petrović Škero, sudija u penziji
Nedim Sejdinović, novinar
Rade Tanasković, politikolog
Bojana Bodroža, psihološkinja
Oliver Tošković, profesor Univerziteta u Beogradu
Ljiljana Tomović, profesorka Univerziteta u Beogradu
Dragan Kleut, poljoprivrednik
Duško Medić, preduzetnik
Ivanka Baralić, profesorka Univerziteta u Beogradu u penziji
Srđan Škoro, novinar

tačno.net
Autor 15.3.2021. u 12:16