Skupština slobodne Srbije: Podrška žrtvama seksualnog nasilja

Skupština slobodne Srbije
Autor/ica 17.1.2021. u 16:00

Skupština slobodne Srbije: Podrška žrtvama seksualnog nasilja

Skupština slobodne Srbije izražava snažnu podršku mladim ženama koje su se odvažile da prijave slučajeve seksualnog zlostavljanja za koje optužuju poznatog filmskog reditelja, producenta, glumca i pedagoga, stoji u saopćenju za medije Skupštine slobodne Srbije.

Posebnu težinu ima činjenica da je zloupotreba došla sa pozicije pedagoga i autoriteta u kog su žrtve imale poverenje. Posledice seksualnog nasilja su dugotrajne i često nose karakter snažne traumatizacije, naročito onda kada se, kao u ovom slučaju, radi o maloletnim osobama koje su izuzetno ranjive.

S obzirom na to da žrtve seksualnog nasilja često prati stigmatizacija zbog koje su obeshrabrene da svoje iskustvo podele sa bliskim osobama i da zlostavljanje prijave nadležnim institucijama, podržavamo hrabrost koju su pokazale ove mlade žene, naglasili su.

Apelujemo na javnost da se suzdrži od komentara u kojima se krivica za seksualno zlostavljanje svaljuje na žrtve, čime se doprinosi njihovoj daljoj stigmatizaciji i traumatizaciji, dok se opravdavaju zlostavljači i gradi pojednostavljena slika žene kao objekta koji služi isključivo reprodukciji i muškom užitku. Stoga pozivamo javnost da o žrtvama seksualnog zlostavljanja razmišlja kao o sopstvenim ćerkama, sestrama, majkama i prijateljicama i da pokaže punu empatiju prema njihovom bolnom iskustvu.

Skupština slobodne Srbije se bori za društvo u kom će žene biti ravnopravne, nezavisne i osnažene; za zaštitu maloletnih lica od bilo kakvog vida fizičkog, psihičkog i seksualnog zlostavljanja, kao i za društvo koje će poštovati prava svih građanki i građana na život, telesni integritet i bezbednost.

Skupština slobodne Srbije
Autor/ica 17.1.2021. u 16:00