Skupština slobodne Srbije: Prirodnjačkom muzeju u Beogradu oduzima se 125 godišnji status značajne samostalne nacionalne ustanove kulture, nauke i prosvete

tačno.net
Autor 23.2.2021. u 14:12

Skupština slobodne Srbije: Prirodnjačkom muzeju u Beogradu oduzima se 125 godišnji status značajne samostalne nacionalne ustanove kulture, nauke i prosvete

Foto: muzejisrbije.rs

Skupština slobodne Srbije upozorava da će Prirodnjački muzej u Beogradu, uskoro (u godini svog jubileja), izgubiti 125 godišnji status značajne samostalne nacionalne ustanove kulture, nauke i prosvete. Odlučeno je da se Muzej nezakonski prebaci iz nadležnosti Ministarstva kulture u Ministarstvo zaštite životne sredine i da se pripoji Zavodu za zaštitu prirode, čime će postati samo jedna radna jedinica Zavoda, bez drugih obeležja i značaja. Pokušaji uspostavljanja dijaloga sa Ministarstvom kulture, kako bi se razjasnili razlozi i namere, nisu naišli na odziv. Stručna javnost nije ni obaveštena niti pitana za mišljenje o ovakvoj nameri nadležnih organa.

Prirodnjački muzej je jedna od pet prvoosnovanih institucija srpske kulture, ustanova visoke akademske, naučne, obrazovne i istorijske reputacije, i kao takva postoji u Zakonu o kulturi, Zakonu o kulturnim dobrima, svim dosadašnjim strategijama razvoja kulture Republike Srbije uključujući i aktuelnu za period od 2020. do 2029. godine, u nedavno raspravljanom nacrtu Zakona o muzejskoj delatnosti, pa čak i u Zakonu o zaštiti prirode, ali i mnogim drugim dokumentima. Prema sadašnjim planovima, Prirodnjački muzej će izgubiti status samostalnog muzeja, a takva je zamisao, čini se, doneta naprečac, bez dobre namere i dobrog promišljanja, a očigledno i bez zakonske pripreme.

Konferencija za novinare na kojoj će biti reči o ovom problemu održaće se sutra (sreda), 24. februara 2021. godine, ispred Prirodnjačkog muzeja u Njegoševoj 51 sa početkom u 13 časova.

Skupština slobodne Srbije

tačno.net
Autor 23.2.2021. u 14:12

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija