Skupština slobodne Srbije: Protesti su legalni i legitimni, vidimo se u 14h

tačno.net
Autor 4.12.2021. u 11:01

Skupština slobodne Srbije: Protesti su legalni i legitimni, vidimo se u 14h

Foto: Milos Miskov/AP

Skupština slobodne Srbije pozvala je sve građane Srbije da izađu na mirne proteste zbog legitimnih prava koja su građanima ugrožena. 

Navode da je vlast mnogo puta pokazala da ne zna mnogo o ljudskim pravima.

“Aleksandar Vučić tvrdi da se demonstracije moraju prijaviti da bi bile dozvoljene. To nije istina. Zakon o javnom okupljanju (član 13) izričito garantuje spontana mirna okupljanja, koja su neposredna reakcija na određeni događaj. Mi protestujemo protiv zakona o referendumu i o eksproprijaciji zbog njihovih nepravičnih i nepoštenih odredaba. Evropski sud za ljudska prava je u mnogim svojim presudama utvrdio da su sankcije kojima vlast preti zbog učešća u neprijavljenim demonstracijama, protivne osnovnim ljudskim pravima, među njima slobodi mišljenja i slobodi okupljanja”, kazali su iz Skupštine slobodne Srbije.

Dalje navode kako se Aleksandar Vučić, pre neki dan, prvi put otkad je na vlasti, pozvao na slobodu kretanja.

“Priznaje tu slobodu za članove SNS, nama ne priznaje slobodu mišljenja i okupljanja. On jeste završio Pravni fakultet, ali nije postao pravnik. Inače bi mu bila poznata presuda Evropskog suda pravde koji sudi državama članicama EU. On nas ubeđuje da nas tamo vodi. Tom presudom je utvrđeno da su osnovna ljudska prava jača od slobode kretanja i ljudi i robe. Kad su demonstranti blokirali put koji preko Austrije, povezuje Nemačku i Italiju, na 30 sati – prevoznici su zatražili od austrijskih vlasti naknadu štete. Odbijeni su. Evropski sud pravde je utvrdio da se međunarodni put može blokirati ako se time čuvaju sloboda izražavanja i sloboda okupljanja, da je obustava saobraćaja, koja je trajala 30 sati srazmerna zaštiti ovih osnovnih prava”, stoji u saopćenju.

Iz Skupštine slobodne Srbije pitaju se zbog čega bi građani vjerovali lažljivom režimu.

“Mi stojimo, oni nas batinaju. Kad se branimo, govore o našem nasilju. Lažu,” zaključili su.

tačno.net
Autor 4.12.2021. u 11:01