Slučaj Ćuruvija danas pred Apelacionim sudom

V.J.
Autor 7.7.2020. u 11:55

Slučaj Ćuruvija danas pred Apelacionim sudom

Foto: EPA/SAŠA STANKOVIĆ

Apelacioni sud u Beogradu danas će započeti trodnevno razmatranje žalbi na prvostepenu presudu kojom su bivši čelnici Državne bezbednosti osuđeni zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

Kako objašnjava advokat Slobodan Ružić, koji zastupa porodicu Ćuruvija u ovom postupku, narednih dana će svako od uključenih strana obrazlagati podnete žalbe.

„Najpre će sudija izvestilac referisati o prvostepenom postupku, a potom će i tužilaštvo i odbrana obrazložiti svoje žalbe“, navodi Ružić, napominjući da će se time okončati javni deo sednice.

Podsetimo, i tužilaštvo i odbrana su predložili ukidanje prvostepene presude i vraćanje na ponovno suđenje. Ipak, kako dodaje Ružić, to ne znači da će sud po automatizmu da ukine prvostepeno rešenje.

„Ja kao zastupnik porodice Ćuruvije očekujem da će osuđujuća presuda biti potvrđena. Ne vidim šta bi to na ponovljenom postupku mogli da utvrdimo što već nije utvrđeno“, ističe Ružić napominjući da će se na odluku suda, kakva god ona da bude, čekati najmanje nekoliko meseci.

Ta odluka, prema saopštenju Fondacije Slavko Ćuruvija, imaće istorijski značaj za bezbednost novinara u Srbiji.

„Prošlogodišnja presuda je prva, i zasad jedina, izrečena u Srbiji za ubistvo novinara. Nakon 21 godine od ubistva Ćuruvije i svih dokaza izvedenih tokom četvorogodišnjeg suđenja pred Višim sudom, porodica Slavka Ćuruvije, njegove kolege, ali i čitava medijska zajednica i građani Srbije, moraju konačno da dočekaju pravičnu presudu. Istovremeno, odgovorni za ovaj zločin moraju da se konačno nađu u zatvoru“, navodi se u saopštenju Fondacije.

Podsetimo, zbog ubistva Slavka Ćuruvije na višedecenijske kazne zatvora osuđeni su bivši načelnik RDB-a Radomir Marković, nekadašnji načelnik beogradskog centra RDB-a Milan Radonjić, bivši inspektor RDB-a Ratko Romić, kao i Miroslav Kurak, koji se nalazi u bekstvu.

Presuda je, na iznenađenje mnogih, odstupila od optužnice u delu koji se tiče neposrednih izvršilaca ubistva i umesto Romića i Kuraka, kako tvrdi tužilaštvo, okrivilo N. N. lice, dok je njih dvojicu osudilo zbog pomaganja ubici. To je razlog zbog kojeg je tužilac takođe zatražio ukidanje presude.

Danas.rs

V.J.
Autor 7.7.2020. u 11:55