Službena pomoć iz Pekinga: Zašto kineski policajci patroliraju u Beogradu?

 Vanessa Steinmetz
Autor/ica 31.10.2019. u 09:15

Izdvajamo

  • Stoga angažman iz Kine Srbija koristi da se prema EU pozicionira što je moguće neovisnije. Kinesko – srbijanske policijske patrole kroz beogradski centar su pritom tek početak. Ministar odbrane Aleksandar Vulin nedavno je naznačio da bi vlada Srbije mogla prihvatiti u budućnosti zajedničke vojne vježbe sa kineskim trupama.  spiegel.de

Povezani članci

Službena pomoć iz Pekinga: Zašto kineski policajci patroliraju u Beogradu?

Foto:Marko Djurica/ REUTERS – Kineski i srbijanski policajci u centru Beograda: „Značajna izmjena kursa“

Srbija želi 2020. pristupiti EU a istovremeno Kina prodire u sigurnosni sektor zemlje. U Beogradu nisu prisutni samo kineski policajci, uskoro će tamo nadzirati kamere od Huawei.

Piše:  Vanessa Steinmetz
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Sa malo sreće mogli su se kineski turisti, koji su u ovo kasno ljeto na odmoru u Beogradu, obratiti policiji na maternjem jeziku. Vlada u Pekingu poslala je šest policajaca u Srbiju, da bi oni tamo zajedno sa njihovim lokalnim kolegama patrolirali u više gradova. U Beogradu se kreću između ostalog na šetalištu Knez Mihajlove, na aerodromu i kineskom trgovinskom centru na periferiji grada.

Pozadina ove službene pomoći iz Pekinga je, prema zvaničnim navodima, to da sve više kineskih turista putuju u Srbiju; kroz prisustvo domaćih policajaca osjećaju se sigurnije. Slična kooperacija kineskih sigurnosnih ureda postoji već i Italiji, gdje policajci iz Narodne Republike već nekoliko godina redovno patroliraju sa službenicima iz Rima, Venecije ili Milana. I u Srbiji ne patroliraju po prvi puta policajci iz inostranstva ali suradnja sa Pekingom je ipak novost.

„Dosada je Kina bila prije svega zainteresova da pozajmljuje novac Srbiji“, kaže Vuk Vuksanović, naučnik porijeklom iz Srbije koji radi na Londonskom univerzitetu za ekonomiju i političke nauke. „Sada Kina ulazi i u sektor nacionalne sigurnosti i obavještajnih službi. To je značajan zaokret u kursu.“ U maju su ministri unutrašnjih poslova iz Pekinga i Beograda potpisali pismo namjere koje pored zajedničkih policijskih akcija predviđa i kooperaciju u borbi protiv sajber kriminala.

Koja ovlaštenja su pritom obećana kineskim službenicima nije jasno. Nedostajuća javna transparentnost te saradnje već izaziva kritiku. Nepobitno je da Kina već godinama pokušava da poveća prisutnost svoje policiji u inostranstvu. Takozvani oficiri za vezu bi se pojačano slali u kineske ambasade i konzulate da bi povećale tamošnju sigurnost piše u jednom izvještaju Mercator instituta za kineske studije (Mercis). Uz ovo dolaze zajedničke akcije u području kriminala povezanog sa drogama i krijumčarenja ljudi. Španski i kineski agenti su prije tri godine zajednički razbili gang koji se bavio trgovinom ljudima.

Činjenica je da sve više dobrostojećih kineskih građana mogu sebi dozvoliti da putuju u inostranstvo – i time nastaje rizik da postanu žrtve međunarodnog organizovanog kriminala. Osim toga kinesko rukovodstvo nastoji već godinama da ima veće učešće na globalnoj politici regulisanju odnosa. Ipak ne bez udara: Imenovanje Kineza Meng Hongweia za šefa Interpola važilo je doduše kao pobjeda ali dvije godine kasnije Meng je nestao bez traga prilikom posjete domovini. Kineski uredi su kasnije saopštili da je priznao korupciju i dao ostavku.

„Vrata za Evropu“

Peking podržava u Srbiji desetine projekata, između ostalog Kinezi investiraju u industriju čelika i naoružanja. Do sada je kinesko rukovodstvo pozajmilo Srbiji više od pet milijardi evra. Krediti su dio gigantskog infrastrukturnog projekta a zemlje Balkana važe kao strategijski važna ulazna vrata u Evropu. Osim toga Srbija se nada da bi mogla slijedeće godine pristupiti EU. „Srbija je za Kineze dobro mjesto da bi se dobio osjećaj koliko daleko se može ići na evropskom tržištu – na jednu stranu kod infrastrukturnih projekata ali i u vezi sa senzibilnim tehnologijama i naoružanjem“, kaže ekspert Vuksanović.

Kinesko – srbijanska suradnja u sektoru sigurnosti je već odavno šira od zajedničkih policijskih patrola. Prema informacijama portala “Nikkei Asian Review” one su sastavni dio obimnog projekta “Safe City”, za koji tehniku isporučuje kineski koncern Huawei: U cijelom Beogradu u naredne dvije godine treba da se instalira ukupno 1000 Huawei kamera sa softverom za prepoznavanje lica.

Posao sa oružjem sa Pekingom

Detalji dogovora između kineskog koncerna i ministarstva unutrašnjih poslova Srbije vodi se kao „državna tajna“ i skoro da nema transparentnosti. Projekat je kompletno u nadležnosti ministarstva, kazao je glasnogovornik Huawei Liu Yinhanxiao, prema portalu “Foreign Affairs“. „Mi samo dajemo aparate na raspolaganje, podaci i privatne informacije mi ne kontrolišemo.“

Prije nekoliko tjedana vlada Srbije najavila je jedan od najvećih kineskih poslova u naoružanju u Evropi nakon kraja hladnog rata: Slijedećih mjeseci kineski proizvođač AVIC treba Srbiji da isporuči devet naoružanih dronova. Moguće je da uslijede i dalje narudžbe, stoji u medijskim izvještajima.

„Dronovi i Huawei unose novu sigurnosnu komponentu u intergraciju Srbije u `Novi put svile‘ “, kaže Vuksanović. Vladi u Beogradu radi se prije svega o tome da izvuče maksimum iz saradnje sa Pekingom – i zbog toga da bi mogla vršiti pritisak na EU sa kojom ima pristupne pregovore. Mogući pristup EU nije samo za Srbiju teška stvar. Prije nekoliko dana objavljeno je da susjedne zemlje Albanija i Makedonija ne mogu započeti već obećane pristupne pregovore.

Stoga angažman iz Kine Srbija koristi da se prema EU pozicionira što je moguće neovisnije. Kinesko – srbijanske policijske patrole kroz beogradski centar su pritom tek početak. Ministar odbrane Aleksandar Vulin nedavno je naznačio da bi vlada Srbije mogla prihvatiti u budućnosti zajedničke vojne vježbe sa kineskim trupama.

 spiegel.de

 Vanessa Steinmetz
Autor/ica 31.10.2019. u 09:15