Srbija: 27 godina posle genocida u Srebrenici

tačno.net
Autor 11.7.2022. u 10:25

Srbija: 27 godina posle genocida u Srebrenici

Inicijativa mladih za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo i REKOM mreže pomirenja u ponedeljak, 11. jula 2022. godine, obeležiće godišnjicu genocida u Srebrenici nizom događaja u Beogradu.

11.00 časova, Endžio HAB, Dobračina 4

Debata „Priznanje genocida i zvanično obeležavanje 11. jula kao zalog mira“ otvoriće razgovor o neoborivim sudski utvrđenim činjenicama u vezi sa genocidom u Srebrenici i javnom diskursu Srbije. Razgovor će se, iz različitih uglova i perspektiva, baviti kulturom sećanja, priznanjem zločina genocida i kritičkim preispitivanjem politike u Srbiji prema događajima iz prošlosti.

Moderatorka: Nataša Kandić, REKOM mreža pomirenja.

Govornici/ce: Sead Spahović, advokat // Sofija Todorović, Inicijativa mladih za ljudska prava // Slobodan Ružić, advokat // Isidora Stakić, Fond za humanitarno pravo // Zoran Vuletić, Građanski demokratski forum.

18.00 časova, ispred Narodne skupštine Republike Srbije, Prezentacija umetničkog digitalnog rada „Život je ono što sanjaju mrtvi“

Ispred doma Narodne Skupštine Republike Srbije, od 18.00h predstavićemo umetnički rad autorke Mie David pod nazivom “Život je ono što sanjaju mrtvi”, pobedničko idejno rešenje artivističkog konkursa “Nikome se ne ponovilo” koji su prošle godine organizovali Inicijativa mladih za ljudska prava, forumZFD i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

18.30 do 19.30 časova, Park ispred Predsedništva Srbije 

U parku kod Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu s početkom u 18.30 h, zapalićemo sveće i u tišini odati počast svim ubijenima u genocidu u Srebrenici jula 1995. godine. Ove godine paljenje sveća biće praćeno zahtevom da se 11. jul u Srbiji proglasi Danom sećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

tačno.net
Autor 11.7.2022. u 10:25