Srbija počinje pristupne pregovore s EU

tačno.net
Autor 20.1.2014. u 13:39

Prva međuvladina konferencija između Srbije i Evorpske unije, kojom će biti otvoreni pristupni pregovori Srbije i Evropske unije, počinje u utorak u Briselu u 9 i trajaće samo sat vremena. Biće to, dakle, simboličan sastanak, na kojem će predsedavajući EU i predstavnik Evrospke komisije Srbiji predstaviti pregovarački okvir. A onda će početi proces koji će, ako ne i duže, trajati bar do kraja ove decenije.

Piše: Branka Trivić, SE

S jedne strane stola u Briselu biće domaćini – predsedavajući Saveta Evropske unije, grčki šef diplomatije Evangelos Venizelos i predstavnik Evropske komisije Štefan File, a sa druge najviši zvaničnici Srbije, javlja dopisnik RSE iz Brisela Rikard Jozwiak, dodajući da posle ovog simboličnog početka pristupnih pregovora, sredinom godine slede prvi konkretni koraci – otvaranje pregovaračkih poglavlja, kojih je ukupno trideset pet.

“Očekuje se da će 25. juna na red doći poglavlja 23, 24 i 35. Što se tiče dinamike održavanja međuvladinih konferencija, one se obično održavaju četiri puta godišnje, na početku i pred kraj predsedavanja dve članice EU tokom godine. Pregovarački okvir za Srbiju i Crnu Goru je manje-više isti, s tim što Crna Gora nema poglavlje koje se tiče normalizacije odnosa sa susedima. Tokom cele godine će se odvijati proces skrininga srpskog zakonodavstva, s tim što je taj proces već počeo za poglavlja 23 i 24 koja se tiču pravosuđa i osnovnih prava i sloboda, a u narednim nedejama i mesecima počeće i pregled ostalih poglavlja. Kroz taj proces Evropska komisija pretresa zakone Srbije i ukazuje na one koji moraju da se usaglase sa zakonima Evropske unije. Kad Komisija to uradi ona izveštaj o skriningu šalje Evropskom savetu, nakon čega će ga zemlje-članice ili usvojiti ili oceniti da izvesne stvari u nekim oblastima Srbija treba da popravi. Već sada, dakle, znamo da će ova tri poglavlja biti otvorena u junu, a tokom druge polovine godine verovatno će biti otvorena i neka dodatna, lakša – kao što je, recimo, poglavlje o regionalnoj politici ili poljoprivredi. Treba, međutim, naglasiti, da će fokus od početka do kraja biti na najtežim, poglavljima 23, 24 i 35, koja se prva i otvaraju i poslednja zatvaraju”, podseća naš dopisnik.

Sledeća konferencija između EU i Srbije biće održana 25. juna, a u međuvremenu će se raditi skrininzi poglavlja koja regulišu pravosuđe i osnovna prava, kao i normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, kazao je i premijer Srbije Ivica Dačić, koji nije krio zadovoljstvo istorijskim, kako je rekao, rezultatom aktuelne vlade. Upozorio je, međutim, da će, ako išta zapne oko normalizacije odnosa sa Kosovom, zapeti i pregovori sa Evropskom unijom. U tom kontekstu, on je za lokalne medije izjavio da pregovori sa EU počinju upravo zbog napretka Beograda u odnosima sa Prištinom.

“Od oktobra pretprošle godine smo sa Tačijem imali više od 20 susreta. Budimo jasni – to je dovelo do toga da ćemo mi u Briselu sutra početi pregovore; nije dovelo to što smo postigli frapantne rezultate u političkim reformama ili bilo čemu drugome. Isto tako, ako prvi put zastanemo u tome, prekinuće se pregovori. Toga svi moramo da budemo svesni,” upozorio je Dačić.

Usklađivanje i sprovođenje zakona

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić izrazio je nadu da će Srbija za šest godina postati punopravna članica EU, a ovako se osvrnuo na poglavlje 35 o normalizaciji odnosa sa Kosovom, koje će se, zajedno sa poglavljima 23 i 24, otvoriti prvo i zatvoriti poslednje.

“U okviru poglavlja 35 ne možete da znate šta je to sve što ćemo imati, tu će neke stvari tek da iskrsnu, ali globalno i okvirno znamo o čemu je reč – to su problemi sa kojima smo se do sada suočavali na Kosovu i Metohiji. Prosto, kad god mislite da ste neko poglavlje završili iskrsne neko novo, tako da će tu biti mnogo ne lakih stvari za rešavanje”, kazao je Vučić.

Šef delegacije EU u Srbiji Michael Davenport naglasio je da će za Brisel biti bitno ne samo usklađivanje srpskog zakonodavstva sa evropskim nego i sprovođenje tih zakona.

“Na nama je da zajedno sa vama, sa srpskom vladom, odredimo kako da dođe do potpunog usklađivanja srpskog zakonodavstva sa evropskim. I, naravno da insistiramo na primeni svih tih zakona”.

Sličnu poruku poslala je Tanja Miščević, glavni pregovarač Srbije o članstvu u EU.

“Otvaranjem pregovora i sve ono što uradimo u ovoj oblasti ćemo na kraju morati da dokažemo. Ne na reč, nego da dokažemo da u Srbiji postoji vladavina prava. Da budem još egzaktnija: da kada uđemo u Evropsku uniju možemo da kažemo da se u Srbiji prosečan sudski proces ne vodi duže od osam meseci. Nema članstva u Evropskoj uniji dok ne pokažete da to možete da uradite”, poručila je Miščević.

tačno.net
Autor 20.1.2014. u 13:39

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija