Srbija potpisala sigurnosni sporazum sa EU

tačno.net
Autor 13.12.2013. u 13:53

U Bruxellesu danas potpisan sporazum o saradnji Ministarstva odbrane Srbije sa Evropskom odbrambanom agencijom

Ministar odbrane Srbije Nebojša Rodić i visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Evropske unije Caterine Ashton, koja obavlja i dužnost direktora Evropske odbrambene agencije, potpisali su danas u Bruxellesu Administrativni ugovor o saradnji između Ministarstva odbrane Republike Srbije i Evropske odbrambene agencije.

Rodić je izjavio je da je Evropska odbrambena agencija  ključna za izgradnju vojnih i civilnih sposobnosti putem razvoja različitih inicijativa i programa, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

“Saradnja kroz programe Evropske odbrambene agencije je dobar način da se dostignu ciljevi razvoja kapaciteta koje Srbija ne bi mogla dostići samostalno”, rekao je Rodić i ocijenio da će saradnja Srbije sa Evropskom odbrambenom agencijom unaprijediti interoperabilnost Srbije sa državama članicama EU.

Kako je naveo, to će omogućiti jačanje domaće namjenske industrije i istraživačkih potencijala srbijanskih instituta, kao i tehnološku modernizaciju oružanih snaga, a time i unapređenje vojnih i odbrambenih sposobnosti.

Rodić je naglasio da je aktivno uključenje u koncept Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike EU doprinjelo unapređenju spoljnopolitičke pozicije Srbije, kao i da će Ministarstvo odbrane Srbije nastaviti sa aktivnim učešćem u operacijama EU za upravljanje krizama EUNAVFOR – Atalanta i EUTM – Somalija.

Predstavnici Evropske unije su upoznati i sa interesima i potrebama Srbije za saradnju u oblasti Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike.

Tagovi:
tačno.net
Autor 13.12.2013. u 13:53

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija