Srbija: Pritvor za četvoricu osumnjičenih članova Belivukove grupe

tačno.net
Autor 23.5.2021. u 09:10

Srbija: Pritvor za četvoricu osumnjičenih članova Belivukove grupe

Foto: RSE

Specijalni sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana za četvoricu osumnjičenih pripadnika organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji su bili uhapšeni u petak, 21. maja.

Pritvor je na predlog tužilaštva za organizovani kriminal određen za M. L. S. (21), M. S. (40), A. D. (24) i A. S. (22) zbog opasnosti od bekstva, zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da će uništiti, sakriti, izmeniti dokaze ili tragove krivičnog dela, ponoviti krivično delo u kratkom roku i zbog uznemirenja javnosti. Za dvojicu uhapšenih prethodnog dana, tužilaštvo nije tražilo pritvor.

Ova četvorica se naredbom o proširenju istrage Tužilaštva za organizovani kriminal terete za krivično delo otmica.

Oni su uhapšeni 21. maja u koordinisanoj akciji pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, Policijske uprave za grad Beograd, Bezbednosno-informativne agencije i Tužilaštva za organizovani kriminal.

Protiv Belivuka, Miljkovića i ostalih dvadesetak pripadnika njihove organizovane kriminalne grupe koji se terete za najteža krivična dela, istraga je pokrenuta u februaru.

Svima je produžen pritvor zbog svih zakonskih razloga – opasnosti od bekstva, opasnosti da će sakriti ili uništiti dokaze, da ne bi ponovili krivična dela u kratkom roku, kao i zbog uznemirenja javnosti, a pritvor prema poslednjoj odluci suda, može da im traje do 2. avgusta.

Belivuk i oko 20 članova njegove grupe uhapšeni su početkom februara u akciji, koju su vlasti označile kao jedan od najvećih uspeha u borbi protiv organizovanog kriminala.

Ova grupa je, prema navodima zvaničnika, u Srbiji funkcionisala kao deo crnogorskog “kavačkog” kriminalnog klana i sumnjiči se za najbrutalnije zločine – otmice, ubistva, iznude, nelegalno posedovanje oružja i trgovinu drogom.

RSE

tačno.net
Autor 23.5.2021. u 09:10