Srbija: Srušio se vojni helikopter koji je prevozio bebu

tačno.net
Autor 14.3.2015. u 13:36

Srbija: Srušio se vojni helikopter koji je prevozio bebu

U padu helikoptera Vojske Srbije, koji je prevozio životno ugroženu bebu iz Raške u Beograd, poginulo je sedam osoba, potvrdilo je u subotu Ministarstvo odbrane.

Vlada Srbije usvojila je u subotu odluku da nedelju 15. mart proglasi danom žalosti zbog pada helikoptera u kome je sedam lica – posada helikoptera, životno ugrožena beba i medicinsko osoblje – poginulo. Vlada Srbije izjavila je saučešće poradicama stradalih.

Ministar odbrane Bratislav Gašić ocenio je u subotu da su poginuli piloti u ovoj nesreći bili najbolji piloti koje je Vojska Srbije (VS) imala.

“Njihova pogibija je nemerljiv gubitak za nas. Ti piloti su leteli u operacijama spasavanja širom Srbije a letelica kojom su upravljali je bila jedna od najboljih u sastavu VS, namenjena operacijama traganja i spasavanja i opremljena svim uredjajima za letenje nochu i u složenim uslovima”, kazao je Gašić na vanrednoj sednici Vlade Srbije.

Prema rečima premijera Aleksandra Vučića, u udesu helikoptera stradali su pripadnici Vojske Srbije major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukelić, Nebojša Trajić i Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić i anestetičar Miroslav Veselinović iz Novog Pazara, kao i beba iz porodice Ademović.

U 13 časova vanredno će zasedati i Gradsko veće Novog Pazara, odakle je obolela beba prebačena helikopterom za Beograd.

Podsetimo, kontrolni toranj izgubio je vezu sa letelicom u petak, 13. marta u 22.31 sati. Akcija spasavanja počela je oko 21 čas, kada je odron presekao put sanitetu koji je prevozio bolesnu bebu iz Novog Pazara u kragujevačku bolnicu.

Dete je imalo probleme sa disajnim organima i bilo je u teškom stanju, a postojala je opasnost da ostane bez kiseonika na putu, jer su zalihe bile pri kraju.

Uzrok nesreće su najverovatnije loši vremenski uslovi i gusta magla, te se pretpostavlja da je letelica ostala bez goriva.

Mediji javljaju da je helikopter nadletao Beograd u pokušaju da sleti a u tome su pokušali da mu pomognu upaljena svetla na stadionima Zvezde i Partizana.

Na mestu nesreće su odmah došli ministar odbrane Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, direktor policije Milorad Veljović i druge vojne i policijske visoke ličnosti.

Vojni helikopter je poleteo u petak uveče ka Beogradu i trebalo je da beba bude prevezena na Institut za majku i dete.

Mi-17 u upotrebi u Vojsci Srbije

Srušeni transportni helikopter Mi-17 bio je jedan od svega dva primerka te letelice koja je korišćena u Vojsci Srbije.

Ta dva helikoptera Mi-17 su letela u sastavu 890. Mešovite helikopterske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade u Batajnici, a u Vojsci Srbije imali su internu oznaku HT-48 (Helikopter Transportni 48).

U pitanju su letelice sa evidencijskim oznakama 12550 i 12551.

Helikopteri su originalno proizvedeni za Sovjetski Savez 1989. i 1991. godine, a u Srbiju su uvezeni polovni 1997. godine za potrebe Jedinice za specijalne operacije Resorsa državne bezbednosti.

Vojska Srbije preuzela je dva helikoptera Mi-17 2006. godine i remontovala ih 2010. godine, nakon čega su uključeni u upotrebu.

Helikopteri Mi-17 predstavljaju unapređenu verziju najpoznatijeg sovjetskog transportog helikoptera Mi-8, koji se takođe koristi u Vojsci Srbije.

U pitanju je srednji transportni helikopter koji se koristi u desetinama armija sveta a koji, u odnosu na Mi-8, ima jači motor i unapređenu avioniku.

RSE

tačno.net
Autor 14.3.2015. u 13:36

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija