Srbija: Termoelektrana Kostolac B odbranjena, evakuisano 25.070 ljudi

tačno.net
Autor 19.5.2014. u 09:42

Srbija: Termoelektrana Kostolac B odbranjena, evakuisano 25.070 ljudi

Situacija u reonu Termoelektrane Kostolac B je pod kontrolom i Mlava je u opadanju, izjavio je u ponedeljak ujutro savetnik direktora policije Bratislav Dikić.

“Nakon 48 sati borbe sa poplavama u reonu Kostolac B, mi smo poplave stavili pod kontrolu. Imali smo probijanje tri nasipa u južnom delu tog reona tokom jučerašnjeg dana. Nakon toga smo odlučili da taktički vodu, pošto nismo uspeli da je zaustavimo, preusmerimo u staro korito reke Mlave”, rekao je Dikić.

“Vršili smo pripreme za evakuaciju stanovništva, ali nije evakuisano, jer nije bilo potrebe”, podsetio je Dikić.

Tokom nedelje, takođe, uspostavljeni su zaštitni nasipi u dužini devet kilometara da bi se zaštitila Termoelektrana i kompletna naselja.

Dragan Jovanović, direktor Privrednog društva termoelektrane i kopovi Kostolac kaže za RSE da je taj veoma važan elektroenergetski objekat za Srbiju sada bezbedan.

“U ovom momentu možemo da kažemo da smo planirane poslove uradili. Napravili smo četiri i po kilometara odbrambenog nasipa duž puta ka tom poplavnom talasu. Napravili smo u samom okruženju termoelektrane i razvodnog postrojenja odbrambeni bedem, tako da voda koju pokušavamo da usmerimo prema crpnim stanicama i evakuišemo u reku Mlavu, ovog momenta ne bi trebalo da ugrozi bezbednost same Termoelektrane, odnosno da prodre u pogone naših elektrana”, navodi on.

Jovanović kaže da Termoelektrana Kostolac i i površinski kop Drmno rade svim raspoloživim kapacitetima i očekuje da će sa takvim intenzitetom proizvodnja biti nastavljena narednih dana.

“Nadam se da će ovo što je urađeno dati efekat i da ćemo ostati u pogonu i u narednom periodu. Trenutno je dnevna proizvodnja  između 13 i 14 miliona kilovat sati”, kaže Jovanović.

Tome u prilog su i vremenske prilike koje se popravljaju, kao i vodostaj nabujale Mlave koji je počeo da opada. Nivo vode u Obrenovcu opada, a evakuacija stanovništva se nastavlja, rekao je u ponedeljak ujutro načelnik operativnog gradskog centra za vanredne situacije Aleksandar Marsenić.

Odbrambeni nasipi na Savi kod Šapca su stabilni, saopšteno je iz MUP-a.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kaže da prestonica potpuno spremno dočekuje eventualni poplavni talas na Savi, za koji se očekuje da stigne u ponedeljak.

Sa poplavama ugroženih područja na teritoriji Srbije do sada je evakuisano 25.070 osoba, od čega 7.800 sa područja Obrenovca, saopšteno je iz MUP-a Srbije. Kroz prihvatne centre prošlo je 9.000 ljudi, od čega se jedan broj evakuisanih posle evidencije smestio kod rodbine. U saopštenju se navodi da je najteža situacija u Obrenovcu, Krupnju, Sremskoj Rači i Jamenu.

Crveni krst Beograd napravio je spisak oko 4.200 evakuisanih građana iz poplavljenog Obrenovca, i svi koji žele da se obaveste mogu da se jave i provere da li se njihovi rođaci i prijatelji nalaze na spisku, izjavila je sekretarka Crvenog krsta Beograda Ivana Marisavljević Dašić. Ona je pozvala građane da se jave na broj 011/2620-616 gde će proveriti da li su podaci o osobi koju traže uneti u bazu, odnosno da li je ta osoba evakuisana.

Pomoć sa svih strana

Drugi deo humanitarne pomoći Ujedinjenih nacija sa hranom i vodom za najugroženije stanovništvo biće danas dopremljen na aerodrom “Nikola Tesla”. Prvi deo humanitarne pomoći, koji se sastojao od agregata, pumpi za vodu i čamaca za spasavanje stigao je u nedelju uveče.

U Srbiji su na spašavanju ugroženih angažovani spasioci iz Ruske Federacije, Slovenije, Hrvatske, Bugarske, Nemačke, Austrije, Mađarske, Češke, Belorusije, Makedonije i Crne Gore.

Hiljade i hiljade ljudi evakusianih sa poplavljenih područja nalazi se u nekoliko prihvatnih centara u Beogradu. Jedan od njih je na sajmu, gde se nalaze porodice sa decom i stari , uglavnom iz Obrenovca,  grada koji je najviše stradao.

Nivo Save kod Sremske Mitrovice prema jutarnjim merenjima pao je na 804 centimetra. Međutim, ovo ne znači građani mogu da se opuste. Naime, zbog probijanih brana u Hrvatskoj Sava sada stiže preko šume i njiva. Zbog ove situacije preventivno su evakuisana sela Jamena i Sremska Rača u blizini Sremske Mitrovice.

Iako je Sremska Mitrovica odbranjena onda kada je nivo Save bio na istorijskom maksimumu, sada kada opada količina vode, opsanost još uvek nije prošla. Zbog pucanja brana u Hrtvatskoj Sava sada stiže preko šuma i njiva. Ugrožena su sela u blizni Sremske Mitrovice. Predsednik pokrajinskog štaba za vanredne situacije, Goran Ješić kaže za Radio Slobodna Evropa da trenutno pokušavaju podići nasipe teškom mehanizacijom u blizni tih sela.

“U ovom trenutku i u toku noći naša mehanizacija radi na realizaciji plana odbrane poteza Kuzmin – Bosut. Uz to da se radi i na nasipu oko Bosuta i Sremske Rače. Poslali smo oko 30 hiljada džakova u Višnjićevo u Morović to su naselja u opštini Šid”, naveo je Ješić.

Još najmanje četiri dana građani i službe moraju aktivno da rade na odbrani naselja, dodao je on.

“Jedna trećina ili četvrtina Save curi bočno od korita reke i to je u stvari uslovilo pad na nižem toku Dunava to je razlog pada nivoa Save. Problem je u tome da je u pitanju nekontrolisano izlivanje i sve dok ne bude dramatično pala reka Sava i dok hrvatski stručnjaci ne budu sanirali nasip i vratili reku u korito, a to se neće desiti narednih četiri do šest dana, mi ćemo imati kontinuiran priliv vode”, upozorava Ješić.

Inače, nasip na reci Savi u Hrvatskoj je probijen na svega dva kilometra od granice sa Srbijom.

slobodnaevropa.org

tačno.net
Autor 19.5.2014. u 09:42

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija