Sretna vam Nova!

Radomir Lazić
Autor 20.12.2017. u 18:19

Izdvajamo

  • A samo da sam smio upotrijebiti riječi koje pred njim ne smijem izgovarati za tren oka bi mu sve bilo jasno. E znaš sine vlast je danas jedan papak koji je došao odnekle iz nekog pičkovca i javno se hvali da sa svojom platom ima dovoljno para da može preticati preko pune linije a ta ista policija se sklanja kad to radi. Vlast je sine danas, jedan šupak koji može nazvat dvije žene polovnjačama i biti savjetnik u Predsjedništvu. E sad zamisli kakvo je to Predsjedništvo.

Povezani članci

Sretna vam Nova!

Ako su vlast lopovi što ih policija ne vodi u zatvor? Kako su to oni zaradili svoje penzije ako su došli da ih traže od lopova? I kako objasniti djetetu da oni u malim limenim kućicama, postavljenim oko njihovih velikih kuća, čuvaju noću te lopove.

Pita me moj mali prijatelj, dedo a šta je to opozicija? Otkud djetetu, prvačiću, takvo pitanje, kako odgovoriti na njega kad ni sam nisam siguran šta bi bio tačan odgovor, kako se odbraniti odgovorivši na jedno, od desetak drugih pitanja. Kako jedan veliki prijatelj malog pametnjakovića, koji ima odgovore na sva pitanja, odjednom da zapne i zakaže na tako jednostavnom postavljenom pitanju. Ako kažem da su to oni koji bi se trebali boriti protiv vlasti, slijedi pitanje, šta je vlast. Ako me baš povuče za jezik pa kažem da je to gomila dobro plaćenih lopova, mogu dovesti roditelje mog malog prijatelja koji će to odmah podijeliti sa svojim drugarima, u nezgodan položaj pa da ih neko počne prisluškivati. Rekoh ipak, skoro šapatom,  jer smo se dogovorili da ne lažemo jedan drugoga. A dedo, počinje pomislih unakrsno ispitivanje, ako su vlast lopovi što ih policija ne vodi u zatvor? A tu smo, pomislih, vidio mali moj pametnjaković kako izgledaju policajci pred zgradom Vlade pa se iznenadio, jer u našem naselju ih nije moguće vidjeti, i sad logički rasuđuje da su hrabri policajci krenuli tamo gdje su najpotrebniji. Vidim da se upetljavam novim odgovorom da su oni došli da traže svoje penzije, nastavljam, misleći da ću izbjeći nova pitanja, koje su zaradili svojim radom. Kad sam mislio da je ”Potjera” završena slijedi sasvim logično pitanje kako su to oni zaradili svoje penzije ako su došli da ih traže od lopova? Tu polako gubim strpljenje jer ko će sad djetetu objasniti šta su tužioci, šta su sudije, šta su nagodbe a držati se strogo određenog riječnika u komunikaciji s njim i ostati bez pola, svakodnevno upotrebljavanih, riječi. I kako objasniti djetetu da oni u malim limenim kućicama, postavljenim oko njihovih velikih kuća, čuvaju noću te lopove. Da ih, što je njemu posebno uzbudljivo, sa upaljenim sirenama i crvenim i plavim svjetlima prate kad idu petkom na neki važan sastanak. I kako mu objasniti da su se oni zakleli (i jedni i drugi) da će čuvati Ustavni poredak i Zakon.

Nego, hajde mili da mi završimo s tom opozicijom pa da idemo, stroga zabrana inače, do kompjutera, da odigramo koju igricu.  Ne, pročitao me je odmah i koristi priliku, ili ćeš mi odgovoriti na pitanje ili me puštaš za kompjuter bez ograničenog vremena. Eee, doveo me je u poziciju da pregovaram i kao da mi se učinilo da ima spremljena još neka iznenađenja za mene, nešto oko akciza, oko izbornog zakona. Znaju djeca danas sve, zato i bježe odavde. Dobro, rekoh, pristajem, raspali.

Stižu pitanja u talasima! Dedo, ako svi koji dođu pred zgradu Vlade, dobiju ono što traže zašto i ta opozicija ne uradi tako? Fino razapnu šatore, dostave spisak svojih zahtijeva i čekaju. Mi bi išli, donosili im čaj, neko ćebe da im ne bude hladno, evo ja bi im dao svoju pištaljku…..

Uključujem kompjuter, vrijeme ti je neograničeno, vidim ga kako se pobjedonosno smješka.

A samo da sam smio upotrijebiti riječi koje pred njim ne smijem izgovarati za tren oka bi mu sve bilo jasno. E znaš sine vlast je danas jedan papak koji je došao odnekle iz nekog pičkovca i javno se hvali da sa svojom platom ima dovoljno para da može preticati preko pune linije a ta ista policija se sklanja kad to radi. Vlast je sine danas, jedan šupak koji može nazvat dvije žene polovnjačama i biti savjetnik u Predsjedništvu. E sad zamisli kakvo je to Predsjedništvo.

Vlast ove države danas prostire crveni tepih šizofrenom ministru odbrane iz Srbije i gazi one koji su je odbranili.

Vlast ti je danas sine i opozicija.

Prekardašili smo ipak s vremenom provedenim za kompjuterom pa smišljam način kako da to prekratim. Postavljam mu pitanje na koje, ako ne bude znao odgovoriti, isključujemo kompjuter. Ajde ti mili meni reci ko su trojica koji su zaposleni u Predsjedništvu?

Ne znam im imena dedo al′ su sigurno neki lopovi!

Sretna vam Nova!

Radomir Lazić
Autor 20.12.2017. u 18:19