Srpska vlada spremna za doček ratnog krvnika Vojislava

tačno.net
Autor 2.7.2014. u 10:24

SRPSKA vlada spremna je jamčiti za haaškog optuženika Vojislava Šešelja ukoliko on prihvati uvjete za puštanje na privremenu slobodu koje mu odredi sudsko vijeće Haaškog tribunala (ICTY).

Za jamstvo Vlada traži pravno obvezujuću formu kojom će se Šešelj izjasniti da će poštivati sve uvjete koje mu odrede ICTY, priopćio je u utorak navečer Vladin ured za komunikacije.

Navodeći da je “u dosadašnjoj praksi uspješno provela sve naloge o privremenom puštanju na slobodu državljana Srbije optuženih pred Haaškim tribunalom”, srpska vlada podsjeća da je, po Zakonu o suradnji s ICTY-om, davala jamstva za sve svoje državljane koji su se obvezali ispuniti sve uvjete iz odluka Tribunala.

Odvjetnik Toma Fila, branitelj nekoliko haaških optuženika u izjavi za B 92, podsjetio je da je po Zakonu o suradnji s ICTY-om, država obvezna jamčiti za svakoga tko se dragovoljno predao Den Haagu, što je učinio i Šešelj, ali da Vlada Srbije “ne mora i ne treba” prihvatiti posebne uvjete Tribunala – da optuženik bude u kućnom pritvoru s elektronskom narukvicom.
“Tribunal želi prikriti neviđeni, nezapamćeni, povijesni skandal”

“Po Zakonu o suradnji s ICTY-em Srbija može i mora jamčiti da Šešelj neće napusti zemlju i to je sve što treba uraditi… Sud pokušava svoj problem riješiti tako što će ga prebaciti na Srbiju. Oni znaju da Šešelj nikada neće prihvatiti takve uvjete”, ocijenio je Fila.

“Ako dođe u Srbiju, Šešelj će skinuti narukvicu, izaći kroz vrata, ako treba i kroz prozor, napraviti incident, a onda bi ga Srbija morala uhititi i vatiti na silu u Haag”, prognozirao je Fila.

Ocijenio je da Tribunal takvom odlukom želi “prikriti neviđeni, nezapamćeni, povijesni skandal da netko toliko godina sjedi u pritvoru bez presude”.

Sudsko vijeće ICTY-a prošlog je tjedna od srbijanske Vlade zatražilo jamstvo da bi Šešelja privremeno pustilo na slobodu, uvjetujući da bude izoliran u kućnom pritvoru kako ne bi kontaktirao sa svjedocima, da mu se oduzme putovnica i osigura policijska pratnja.

Šešelj je već ranije izjavio da neće poštovati uvjete za privremenu slobodu i da će se uključiti u politički život, komunicirati s medijima, kritizirati ICTY.

Šešelj je optužen za ratne zločine, ubojstva, progone na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, napad na civile na teritoriju Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine, a dragovoljno se predao ICTY-u u veljači 2003. gdje se izjasnio da nije kriv ni po jednoj točki optužnice.
index.hr

Tagovi:
tačno.net
Autor 2.7.2014. u 10:24

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija