Srpski koreograf Aleksandar Ilić i reditelj Aleksandar Nikolić gosti Skupštine Kantona Sarajevo

tačno.net
Autor 24.11.2017. u 11:22

Srpski koreograf Aleksandar Ilić i reditelj Aleksandar Nikolić gosti Skupštine Kantona Sarajevo

Predsedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić ugostila je umetnike Narodnog pozorišta iz Beograda koreografa Aleksandra Ilića i reditelja Aleksandra Nikolića, u četvrtak 23. novembra povodom njihovog angažmana u Operi Narodnog pozorišta u Sarajevu i rada na novoj premijeri Operne zgode i nezgode čija premijera je zakazana za 16. decembar ove godine.

Aleksandar Ilić solista beogradskog baleta, koreograf, profesor Instituta za umetničku igru i umetnički direktor BELEF-a, istakao je kako je ovo nastavak saradnje sa Narodnim pozorištem u Sarajevu, nakon uspešno izvedenih predstava opere Don Đovani i baleta Alisa u zemlji čuda, ali i angažmana u okviru projekta Balkan Dance project Vol. 3 koji je ove godine realizovan u produkciji Tanzelarije i Festivala Velenje u Sarajevu.

Aleksandar Nikolić reditelj Narodnog pozorišta u Beogradu i profesor Instituta za umetničku igru naglasio je kako moramo isticati koliki je talent i sposobnost umetnika ovog podneblja. Naša strast, harizma i talenti, mešavine naših kultura koje stvaraju jednu zajedničku kulturu je nešto što itekako možemo plasirati region i zapadu, samo kada bismo bili svesni kako to možemo da odlično plasiramo.

Predsedavajuća Ana Babić izrazila je želju buduće saradnje Beograda i Sarajeva, istakla je kako kulturni poslenici najbolje rade. Jedan od primera je i uspešno organizovan međunarodni plesni projekat Balkan Dance project koji spaja mlade koreografe, igrače i stvaraoce iz Slovenije, Srbije, Makedonije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Slična saradnja mogla bi se realizovati i u okviru BELEF-a i drugih projekta ove vrste.

tačno.net
Autor 24.11.2017. u 11:22